06-12 Eylül Haftalık Bülteni
Merhaba. DN Kreatif Dijital Reklam Ajansımızın ekiplerince özenle hazırlanan “Dijital Haber Bülteni”ne hoş geldiniz!
Her hafta Pazartesi günü yenilenecek olan ve gelişen son dakika dijital dünya haberlerine yer vereceğimiz köşemizdeki bilgileri hem bloğumuzda hemde Youtube kanalımız üzerinden tüketebilirsiniz.
Keyifli okumalar
Her Pazartesi sabah 10:00 ‘da haftalık sosyal medya gelişmeleri – posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun.
BÜLTEN
Hata: İletişim formu bulunamadı.
LİNKEDIN’DEN GERİ ADIM: O ÖZELLİĞİNİ KALDIRIYOR!
Sosyal medya platformlarının ‘Hikayeler’ (Stories) adı altında sunduğu 24 saat süreli videolar geçtiğimiz Ekim ayında LinkedIn uygulamasına geldi. Şirketin amacı, yaptığı işle alakalı bir bilgiyi sürekli profilinde tutmak istemeyen ama paylaşmaktan da kaçınmayan kullanıcıların işini kolaylaştırmaktı. Hikayelerin, profesyonel ağına geçici videolar eklemek isteyenlere hitap etmesi amaçlanıyordu.
LinkedIn Hikayeleri kullanıma açıldığından beri, Instagram veya Snapchat ile rağbet göremedi. Diğer platformlarda olduğu kadar benimsenmedi. Bunun farkında olan şirket, özelliği kaldırma kararı aldığını duyururken bir de tarih verdi.
LİNKEDIN HİKAYELER, EYLÜL SONUNDA KALDIRILACAK
LinkedIn Kıdemli Ürün Müdürü Liz Li, Hikayeler özelliğini kaldırma kararına gerekçe olarak LinkedIn kullanıcılarının alışkanlıklarını gösterdi. Video yayınlayan bir kişi, belli bir süre sonra kaybolmasını istemiyor. Paylaşımının sürekli profilinde sabit durmasını daha cazip buluyor. Eklediği video da 24 saat içinde silineceğinden, doğal olarak hikayeyi kullanmak istemiyor ve normal gönderiye yöneliyor.
Bir başka sebep de platformdaki araçların yetersizliği. Liz Li’ye göre, videoları çıkartmalar vb. ek işlevlerle destekleyerek ilgi çekici hale getirmek mümkün. Ancak kullanıcılar bunları yeterli bulmuyorlar ve daha yaratıcı videolar üretmek istiyorlar.
Liz Li, konuyla alakalı açıklama yaparak yeni kararlar aldıklarını belirtti. Kullanıcılara hızlı videolar paylaşma imkanı tanımak amacıyla geliştirdikleri Hikayeler deneyimini Eylül ayının sonuna kadar kaldıracaklarını söyledi. Bunun yerini, daha sohbet odaklı olacak şekilde tasarlanan yeni video paylaşma özelliğinin alacağı bilgisini paylaştı. Ancak bununla ilgili başka bir detay vermedi. Dolayısıyla nasıl bir sistemle karşılaşacağımız tam anlamıyla belli değil.
FACEBOOK, HERKESİN ANİMASYON KARAKTERE DÖNÜŞTÜĞÜ SANAL OFİS HORİZON WORKROOMS’U DUYURDU
Yıllardır yapay zeka ile artırılmış ve sanal gerçeklik sistemleri üzerine çalışmalarını sürdüren Facebook, yepyeni hizmeti Horizon Workrooms‘u resmen tanıttı. Şirketin sanal ve artırılmış gerçeklik ekipmanı Oculus’un blogu üzerinden yapılan tanıtımda, Horizon Workrooms ile ofis ortamının sanal dünyaya taşınacağı ifade edildi. Koronavirüs pandemisiyle hayatımıza giren uzaktan çalışma, Facebook’un Horizon Workrooms’u ile yepyeni bir boyut kazanacak gibi görünüyor.
Facebook tarafından yapılan açıklamalara göre Horizon Workrooms için Mac ve Windows uyumlu bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım, bir şirket çalışanlarının sanal ortamda bir araya gelerek toplantılar düzenlemelerini sağlıyor. Tasarım açısından gerçek bir ofis ortamını aratmayan Horizon Workrooms; notlar alınmasını, sesli sunumlar yapılmasını, dosya aktarımını ve ekran paylaşımını destekliyor.
FACEBOOK HORİZON WORKROOMS’UN BETA SÜRÜMÜ, ÜCRETSİZ OLARAK KULLANILABİLİYOR:
Facebook’un sanal ofis programı, kullanıcıların kendi animasyonlarını oluşturmalarını sağlıyor. Bu sayede Oculus Quest 2 isimli ekipmanı takan bir kullanıcı, ofis arkadaşlarının animasyon halleriyle karşılaşacaklar. Ayrıca bu ekipmanın sunduğu avantajlar ile hareket kontrolü de yapılabilecek. Tüm bunlara ek olarak kullanıcılar, kendi ihtiyaçları doğrultusunda toplantı odaları dizayn edebilecekler. Yani odanın nasıl olacağı ve oturma düzeni gibi detaylar, doğrudan kullanıcılar tarafından dizayn edilecek.
Facebook’un Horizon Workrooms hizmeti, sanal ve artırılmış gerçeklik için geliştirilmiş olsa da kullanıcılar, Oculus Quest 2 ekipmanına sahip olmasalar da bu toplantılara dahil olabilecekler. Şirket tarafından yapılan açıklamalarda, söz konusu hizmete konferans görüşmeleri aracılığıyla da bağlanabileceği, yalnızca sanal gerçeklik avantajlarından yararlanılamayacağını ifade ediyor.
Facebook, Oculus Quest 2‘yle tam uyumlu olarak çalışan sanal ofis hizmetinin beta sürümünü, bu sanal gerçeklik ekipmanının resmi olarak desteklendiği tüm ülkelerde kullanıma açtığını açıkladı. Üstelik iş dünyası, bu hizmeti kullanırken herhangi bir ödeme yapmak durumunda da kalmayacaklar.
SOSYAL MEDYA BAŞKANLIĞI GELİYOR! İŞTE DETAYLAR
Ekim ayında meclis gündemine gelmesi beklenen sosyal medya yasası ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Hükümetin yasa düzenlemesinde sona gelindiği belirtilirken, yalan ve asılsız haberlere ciddi yaptırımların olduğu ortaya çıktı.
YALAN HABERE 5 YILA KADAR HAPİS
Almanya, İngiltere ve Fransa ile Avrupa Birliği ülkelerindeki sosyal medya düzenlemelerini inceleyen hükümet, Türkiye’ye özel bir model oluşturmada son adıma geçti. Almanya’da uygulanan düzenlemenin ülkemizde bir benzerinin uygulanmasına yakın gözüyle bakılırken bazı cezai yaptırımlar da yasada olacak.
Türkiye gazetesinin haberine göre, sosyal medyada bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüpheli 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemi ile yargılanacak. Yalan ve asılsız haber yapanlar ile yayanlar ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Kanunda mevcut suçların cezai yaptırımları ise artırılacak.
Örneğin, TCK’nın 125’inci maddesinde kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.
SOSYAL MEDYA BAŞKANLIĞI KURULACAK
Yalan haberler için bir denetleyici kurumun kurulması da planlanıyor. Buna göre, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ya da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde denetleme görevi yapacak bir Sosyal Medya Başkanlığı kurulması planlanıyor.
Türkiye’nin rol model aldığı Almanya’da 2017 yılında yürürlüğe giren ve katalog suçları altında 4 farklı başlıkla ele alınan yasada terör, cinsel suçlar ve pornografi, din ve vicdan özgürlüğüne hakaret, yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon (sosyal medyada yayılan aslı olmayan içerik) suçları kategorize ediliyor. Yine Almanya’da suçlu bulunan bir sosyal medya kullanıcısı 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası yaptırımı uygulanabiliyor.