16 EKİM – 22 EKİM 2023 Haftalık Bülteni
Merhaba. DN Kreatif Dijital Reklam Ajansımızın ekiplerince özenle hazırlanan “Dijital Haber Bültenine” hoş geldiniz!
Her hafta Pazartesi günü yenilenecek olan ve gelişen son dakika dijital dünya haberlerine yer vereceğimiz köşemizdeki bilgileri hem bloğumuzda hem de Youtube kanalımız üzerinden tüketebilirsiniz.
Keyifli okumalar
Her Pazartesi sabah 10:00 ‘da haftalık sosyal medya gelişmeleri – posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun.
BÜLTEN
YAPAY ZEKÂ, KÜLE DÖNEN PAPİRÜSÜ OKUDU: NET OKUNAN KELİME ‘MOR’
İtalya’nın Pompei şehrinde patlayan Vezüv Yanardağı, 15 dakika içinde bütün şehri haritadan sildi.
M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla küle dönen antik papirüs 2000 yıl sonra okundu. Kentucky Üniversitesi bilgisayar bilimcileri, “tarihçiler için potansiyel bir hazine” olan gördüğü karbonize papirüsün içeriğini ortaya çıkarmak için yapay zekâ kullandı. Papirüste ortaya çıkarılan ilk kelimenin Yunanca “mor” anlamına gelen bir kelime olduğu belirtildi.
MİCROSOFT’UN ACTİVİSİON BLİZZARD SATIN ALIMI RESMEN ONAYLANDI!
Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA), Microsoft’un 68,7 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alımını onayladı. Anlaşmanın önünde artık bir engel yok. İşte detaylar.
Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Kurumu (CMA), Microsoft’un 68,7 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alımı için son kararı verdi. Başlangıçta bulut oyunlarıyla ilgili endişelerini dile getiren düzenleyici, üç haftalık bir bekleyişin ardından anlaşmaya yeşil ışık yaktı. An itibarıyla oyun tarihindeki en büyük birleşmenin önü açılmış durumda.
Activision Blizzard anlaşması artık sonuçlanıyor
Bilmeyenler için Nisan ayında CMA, Activision Blizzard satın alımının bulut oyun pazarında rekabeti engelleceğine yönelik kararıyla anlaşmayı engelledi. Hemen ardından anlaşmanın önündeki engeller birer birer kalkarken, Microsoft’a endişeleri çözmek için ikinci bir şans verildi. Bu noktada Microsoft, Activision Blizzard’ın bulut yayın haklarını Ubisoft’a satmayı kabul ederek önerilen satın alma işlemini yeniden yapılandırmaya çalıştı.
Öyle ki bu anlaşmada, Ubisoft’un 15 yıl içinde yayınlanacak oyunların bulut yayın haklarına sahip olacağı belirtildi. Görünüşe göre bu karar, CMA’yı tatmin etmeye yetmiş gibi görünüyor. İşte CMA tarafından yapılan açıklama:
Activision’ın bulut yayın haklarının Ubisoft’a satılması, aralarında Call of Duty, Overwatch ve World of Warcraft gibi oyunların da bulunduğu önemli ve popüler içeriğin dağıtımının, bulut oyunlarıyla ilgili olarak Microsoft’un kontrolü altına girmesini önleyecek. Yeniden yapılandırılan anlaşma, CMA’nın bu yılın başlarında sonuçlanan orijinal soruşturmasının ardından yaşadığı endişeleri büyük ölçüde giderdi.
CMA’dan gelen karar sonrasında, oyun tarihindeki en büyük birleşmenin önü açılmış durumda. Ancak geriye tek bir potansiyel engel kalıyor. Bildiğiniz gibi FTC, anlaşmaya itiraz etme girişiminde ileriyor. Bu girişimin anlaşmayı engellemek yerine Activision Blizzard’ın bir kısmını veya tamamını elden çıkarmaya zorlama ihtimali var. Ancak böyle bir hukuki mücadelenin yıllar alacağı ve meyve vermesi pek mümkün görünmüyor.
Anlaşma tamamlandığında Microsoft’un Call of Duty, World of Warcraft ve Diablo gibi birçok AAA oyunun sahibi olacağını belirtelim. Üstelik bu birleşme sonucunda birçok yapımın Game Pass abonelik hizmetine eklemesi bekleniyor. Ancak Call of Duty Modern Warfare 3 ve Diablo 4 gibi oyunlar önümüzdeki yıla kadar servise dahil edilmeyecek.
TWİTTER, ŞİMDİ DE BİR GÜVENLİK AÇIĞI İLE BOĞUŞUYOR!
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Twitter’ın 2018’de kullanıcıların kişisel bilgilerinin açığa çıkmasına neden olan bir güvenlik sorununu nasıl ele aldığını araştırıyor.
Bloomberg’e göre bu hata, şifreler sıfırlandığında insanların e-posta adreslerini görüntülemesine olanak tanımıştı ve potansiyel olarak kullanıcı kimliklerini de açığa çıkardı.
Raporda, SEC’in o dönemde şirketten sorumlu olanların kusurları hissedarlara gerektiği gibi açıklayıp açıklamadığını ve uygun kontrolleri uygulayıp uygulamadığı araştırılıyor.
Geçtiğimiz yıl Elon Musk, Twitter’ı satın alma taahhüdünden kurtulmaya çalışırken bu kusura dikkat çekilmişti. Musk, Twitter’ın uzun süredir operasyonel sorunlarla uğraştığını ve kullanıcı verilerini gerektiği gibi korumadığını ileri sürdü.
Musk, devralma teklifinden elini çekmeye çalışırken, platformun eski güvenlik şefi Peiter Zatko, geçen Ağustos ayında SEC’e, platformun güvenlik açıklarını bildirdi. Platformu saldırılara karşı koruma konusunda Twitter’ın “aşırı, ciddi eksiklikleri” olduğunu iddia etti.
Jack Dorsey, SEC’in araştırdığı söylenen olay sırasında platformun CEO’suydu. Halefi Parag Agrawal o zamanlar baş teknoloji sorumlusuydu. Bloomberg’e göre o dönemde platformun hiçbir yöneticisi yanlış bir şey yapmakla suçlanmamıştı.
Sızıntılar, SEC’in soruşturmasını ne zaman tamamlayacağının veya bunun sonucunda herhangi bir yaptırım eyleminin beklenip beklenmediğinin net olmadığını belirtiyor. Ancak Musk’ın başı bir süre daha beladan kurtulamayacak.