25 ARALIK – 31 ARALIK 2023 Haftalık Bülteni
Merhaba. DN Kreatif Dijital Reklam Ajansımızın ekiplerince özenle hazırlanan “Dijital Haber Bültenine” hoş geldiniz!
Her hafta Pazartesi günü yenilenecek olan ve gelişen son dakika dijital dünya haberlerine yer vereceğimiz köşemizdeki bilgileri hem bloğumuzda hem de Youtube kanalımız üzerinden tüketebilirsiniz.
Keyifli okumalar
Her Pazartesi sabah 10:00 ‘da haftalık sosyal medya gelişmeleri – posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun.
BÜLTEN
WİNDOWS 12 ÇOK YAKIN BİR TARİHTE YAPAY ZEKA ÖZELLİKLERİYLE BİRLİKTE PİYASAYA ÇIKABİLİR!
Yaklaşık iki yıl önce Windows 11’i piyasaya süren Microsoft, yakın zamanda yapay zekadan tam verim alabilecek yeni Windows sürümünü yayınlayacak. Windows 12, beklenilenden daha erken ve daha akıllı bir şekilde piyasaya sürülebilir. Amerikan teknoloji devi Microsoft, son zamanlarda “Hudson Walley” kod adlı bir Windows sürümü üzerinde çalışıyor. Ortaya çıkan bilgilere göre yapay zekaya ağırlık veren ve bilgisayarları daha akıllı bir hale getirmek isteyen firma, bu konuda rakipsiz olma hedefinde.
Hali hazırda Windows Insider Canary platformunda Hudson Walley kod adlı sürümü test eden Microsoft, işletim sisteminin en temeline kadar yapay zekayı entegre edecek. Sistem bunun için daha güçlü bir NPU’da (Network Processor) kullanacak.
İddialara göre 2024 yılının ikinci yarısında, yani Haziran-Aralık ayları arasında çıkış yapacak olan Windows 12, şu an kullanılmakta olan Copilot AI’den de destek almayı sürdürecek. Ana yapay zeka enerji tasarrufu gibi işleri arka planda halledecek, Copilot AI ise kullanıcı ile etkileşimde kalacak.
Windows 10 2015 yılında çıkış yaparken, Windows 11’in piyasaya sürülmesi 2021 yılını bulmuştu. Yani yeni sürümü altı yıl beklemiştik. Görünen o ki, Microsoft bu sefer daha hızlı olacak. Windows 12, Windows 11’den üç yıl sonra kullanıcıların karşısına çıkacak.
Windows 11’de yer alan ve Paint gibi birçok sistem uygulamasında işleri kolaylaştıran Copilot AI; arka plan kaldırıp fotoğraf düzenleyebiliyor, sistemin güvenliğini kontrol edip video editlerinde kullanıcıya fikir sunabiliyor.
2024’ÜN TEKNOLOJİ DÜNYASINA HAZIR MISINIZ?
2023 yılı ilk ayından son ayına kadar teknolojik gelişmelerin hızlı yaşandığı bir sene oldu. Her an değişen ve gelişen dünyayı an be an izlemek o kadar zordu ki… Hayatımızın ortasına yerleşen ve kafamızı kaldırdığımız her yerde kendini belli eden teknoloji, yakında beynimizin içine kadar girebilir. Yapılan çalışmalar yavaş yavaş bu yöne ilerliyor.
ChatGPT ile başlayan sohbet asistanı uygulamaları belki de bu yıla damga vuran en önemli gelişme oldu.
Teknolojinin geldiği noktayı düşündüğümüzde aslında ne kadar da evrildiğini görüyoruz.
Artık bir işlem yapmak için bile yorulmamız gerekmiyor. Belki de zamanla bu tembelliğe bizler de alışıyoruz ve gelen tehlikeyi fark etmiyoruz. Bu denli gelişme yaşanırken 2024’te bizi nasıl gelişmeler bekliyor olabilir?
SİBER TEHDİT YÖNETİMİ
Bir başka gelişme de siber tehditlere yönelik olacak. Siber güvenlik duvarları yetersiz kaldığında sistemi korumak o kadar da kolay olmuyor. Yapılan analizler de yapay zekanın güvenlik duvarlarına daha fazla entegre edilmesi gerektiğini söylüyor.
Her ne kadar teknoloji gelişiyor olsa da siber saldırganlar da buna bağlı olarak kendilerine yeni yollar buluyor. Bu sebeple çalışmalarınızı yenilerken ve gelişen tehdit yönetimi konusuna ilgi gösterirken bu detayları da gözden kaçırmamak gerekiyor. Eğer firmanızın büyümesini istiyorsanız ya da bir çalışansanız bu konuda eğitimler alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz. Artık siber yazılımlar da son derece akıllı ve uyarılarını doğru zamanda yapıyor. Siber saldırganlar bir ara kapı bulduysa ve sızmaya çalışıyorsa hemen bağlı olduğu sisteme uyarı gidiyor ve anında çalışanların fark etmesini sağlıyor.
Belki de çok kısa bir süre içerisinde bu uyarılar sesli olacak ve aynı anda hackerleri kendi kendine imha edebilecek.
YENİ BATARYALAR
Akıllı telefonlar zaman geçtikçe daha da akıllı oluyor. O yüzden doğal olarak akıllı telefonlara uyacak bataryaların da gelişmesi gerekiyor. Şimdiden adımları atılan akıllı bataryalar daha fazla geliştirilerek piyasalara sunulabilir. Şu anda büyük şirketler kobaltsız ya da katı hal piller gibi pillerin kimyasına yönelik farklı teknolojileri araştırıyor. Eğer başarılı olurlarsa ve ellerinde somut çalışmalarla karşımıza çıkabilirlerse işte o zaman bütün emekleri sonuç vermiş olacak. 2023’te elektrikli araçlarla tanıştık. Yurt dışında ve ülkemizde de şarj istasyonlarının sayısı arttı. Hatta 2024 yılının ortalarında benzinli ve gazlı araçlar yerine artık elektrikli araçları görmemiz mümkün.
OYUN GERÇEĞE KARIŞACAK
Son zamanların en popüler oyunu olan GTA ittikçe yayılıyor. Neredeyse herkes bu oyuna hakim ve keyifle oynuyor. Sürekli yenilenen yapısıyla ve kurgusuyla ciddi bir hayran kitlesine sahip. Bunun gibi çok sayıda oyun, sevenlerinin bir süre sonra gerçeklik algısını kaybetmesine sebep olabilir. İnternet oyunları artık boş vakit geçirme aktivitesi olmaktan çıkarak yaşam biçimi haline geldi. Bu alanda geliştirilen daha fazla oyun, piyasaya girecek. Peki gerçek oyun tutkunları buna hazır mı?
MİKROÇİP KULLANIR MIYDINIZ?
Teknolojik gelişme denilince artık mikroçiplerden de bahsetmek gerekiyor. Bu mikroçipler, derimizin altına enjekte edilebileceği gibi beynimize bile yerleştirilebileceği iddia ediliyor. Böyle bir durumda mikroçip kullanmayı kabul edebilir miydiniz? Düşüncesi bile korkunç geliyor olabilir ama emin olun ki çok kısa bir süre sonra bunların örneklerini göreceğiz. Yan etkilerinden henüz bahsedilmeyen bu çalışmalar şimdiden çıkan haberlerle beynimizin içine yerleşsin diye uğraşılıyor.
Aynı zamanda yapay zekanın da aklımızı okuyabileceğini biliyoruz. Belki de bu konuda başarı elde edebilmek için mikroçipler geliştiriliyor.
İŞTE DÜNYANIN EN TEKNOLOJİK 5 KENTİ! ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ…
İşte dünyanın en teknolojik 5 kenti! Çok şaşıracaksınız… Teknoloji her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte şehirler de hızlı bir şekilde gelişiyor. Peki dünyanın en teknolojik 5 kenti hangisi?
SİNGAPUR
İlk sırada Singapur’un kendiyle aynı adı taşıyan başkenti Singapur bulunuyor. Şehir yüzölçümüne göre çok ideal bir nüfusa sahip. Ülkenin ekonomik refahın yüksek olması kenti de en teknolojik şehirler arasına sokuyor.
KOPENHAG
Kopenhag Danimarka’nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. 1 Ocak 2022 itibarıyla şehrin nüfusu 805.420’dir. Şehrin en önemli özellikleri arasında yüksek teknolojiye sahip olması ve çevreci olması bulunuyor. En düşük karbon salınımının yapıldığı yerlerin başında geliyor. Şehirde işe giden vatandaşların yüzde 40’ı bisiklet kullanıyor.
SEUL
Seul Güney Kore’nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul’un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Şehirde ulaşım sistemlerinden otomotiv endüstrisine kadar birçok alanda teknoloji üst seviyede bulunuyor.
NEW YORK
New York Şehri , Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehirde 2014 yılından bu yana insanlara ücretsiz WiFi imkanı sunuluyor. Öte yandan şehirde fosil yakıtlı araçların azaltılması için çalışmalar yapılıyor. Bunun için şehrin birçok noktasında bisiklet istasyonları bulunuyor.
TOKYO
Tokyo Japonya’nın başkentidir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon sahiptir. Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kenti oldu. Teknoloji denilince ilk akla gelen şehirdir. Dünyanın en gelişmiş ve karmaşık demiryolu ağına sahip Tokyo’da 13 metro hattı bulunuyor. Saatte 200 mil hız ile en yüksek hızda çalışan metroları ile ulaşımda ön sıralarda yer alıyor.