27 ŞUBAT- 5 MART 2023 Haftalık Bülteni
Merhaba. DN Kreatif Dijital Reklam Ajansımızın ekiplerince özenle hazırlanan “Dijital Haber Bültenine” hoş geldiniz! 🥳
Her hafta Pazartesi günü yenilenecek olan ve gelişen son dakika dijital dünya haberlerine yer vereceğimiz köşemizdeki bilgileri hem bloğumuzda hem de Youtube kanalımız üzerinden tüketebilirsiniz.🤝
Keyifli okumalar 👩🏫 👨🏫
Her Pazartesi sabah 10:00 ‘da haftalık sosyal medya gelişmeleri – posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun.
BÜLTEN
SPOTİFY’DA NFT DÖNEMİ!
Spotify, NFT sahipleri için özel çalma listelerini test ediyor.
Universal Music Group (UMG) ile anlaşmalı bir metaverse grubu olan Kingship’in paylaştığı tweet dizisine göre, Spotify belirli coğrafyalarda NFT’ler aracılığıyla açılabilecek çalma listelerinin pilot çalışmasını yapıyor.
Pilot uygulama kapsamında Kingship, yalnızca grubun “Kingship Key Card” adlı NFT’sine sahip olanların erişebileceği özel bir çalma listesi yayımladı. Oynatma listesinin kilidini açan NFT’nin kimliğini doğrulamak için kullanıcıların Metamask, Trust Wallet, Rainbow, Ledger Live ve Zerion gibi kripto cüzdanlarını Spotify’a bağlaması gerekiyor.
Kingship, şu anda bu deneyimin yalnızca ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki Android kullanıcıları tarafından kullanılabileceğini söyledi. Apple geçen Ekim ayında NFT’lerin işlevlerini kısıtlayan bir dizi kural yayımlamıştı. Bu yüzden iPhone kullanıcıları bu özelliğe erişemeyecek gibi görünüyor.
Kingship dışında Overlord, Fluf ve Kevin Rose’s Moonbirds gibi diğer topluluklar da NFT sahipleri tarafından açılabilecek oynatma listeleri yayımlıyor. Spotify, daha fazla ayrıntı vermeden Overlord ve Kingship’in tweet’lerine yorum yaparak pilot uygulamayı onayladı.
YOUTUBE MUSİC’E PODCAST GELİYOR!
YouTube’dan Kai Chuk’un yaptığı açıklamaya göre YouTube Music’e yakında podcast geliyor.
YouTube’dan Kai Chuk, Brooklyn’de düzenlenen On Air Fest’te Hot Pod Summit sırasında podcast’lerin yakın gelecekte YouTube Music’e geleceğini resmen duyurdu.
Podcast ile ilgili çok fazla bilgi olmasa da bazı ayrıntılar var. Örneğin SquadCast.fm’den Arielle Nissenblatt’ın paylaştığı tweet’e göre, YouTube Music’te telefonun ekranı kilitliyken bile podcast dinlenebilecek.
Podcast platformu Buzzsprout’tan Alban Brooke ise paylaştığı tweet’te YouTube Music’te podcast serilerinin öncelikle sadece ses daha sonra ise ses ve video ile birleştirilerek sunulabileceğini ifade etti.
YouTube gönderdiği bir e-postada ise içerik oluşturucuların sesli podcast’lerini bu yılın sonlarında RSS aracılığıyla yükleyebileceklerini açıkladı. Ayrıca YouTube Music’in şimdilik yalnızca ABD’deki podcast’leri destekleyeceğini duyurdu.
HotPod Summit’te YouTube’un podcast’ler için sesli reklamlar sunacağından da bahsedildi. YouTube’un kullanıcının dinleme alışkanlıklarına göre podcast’leri önereceği ve YouTube kanallarının bir noktada özel bir podcast sekmesine sahip olabileceği de belirtildi.
GOOGLE DOKÜMANLAR’IN TASARIMI YENİLENİYOR!
Google Workspace’deki Drive, Docs, Sheets ve Slide ürünleri, Material Design 3 tasarım sistemiyle uyumlu hale getirilecek. Google dokümanları Smart Chips kapsamında 3. parti uygulama entegrasyonları da sunmaya başlayacak.
Google paylaştığı bir blog gönderisiyle dokümanların tasarımını yenilediğini duyurdu. Google Workspace’deki Drive, Docs, Sheets ve Slide ürünleri, Material Design 3 tasarım sistemiyle uyumlu hale getirilecek.
Google dokümanlardaki tasarım değişikliklerinin Gmail’in yenilenen görünümüyle uyum içinde olması dikkat çekiyor. Google’ın araç çubuğu ve yorumlar gibi öğeleri, beyaz renkteki belge sayfasından ayırmak için daha koyu tonlar kullanmayı tercih ettiği görülüyor. Başka bir değişiklik ise “Paylaş” düğmesinde göz çarpıyor. Paylaş düğmesinin, Google’ın şu anda düğme için kullandığı hafif yuvarlanmış köşeli dikdörtgenden farklı olarak daha yuvarlak olması dikkat çekiyor.
Google tasarım değişikliklerinin yanı sıra 3. parti uygulama entegrasyonu da sunmaya başlayacak. İlk olarak Ekim ayında duyurulan Smart Chips özelliği, kullanıcıların dokümanlara doğrudan 3. parti uygulamalar eklemesini sağlıyor.
Desteklenen uygulamalar arasında Atlassian, Asana, Figma, Miro, Tableau ve ZenDesk yer alıyor. Önümüzdeki haftalarda uygulama entegrasyonlarının yayına alınması bekleniyor.
Bununla beraber şirket, kendine ait Smart Chips entegrasyonları da yayına alacak. Bu entegrasyonlar arasında emoji ile oylama, kronometre ve Sheets için tarih kısayolu ve Dokümanlar için takvim davet chip’leri bulunmakta.
Şirketin değişkenleri göz önünde bulunduran hazır şablonlara ağırlık verdiğini de belirtelim. Böylece Google dokümanlar üzerinden iş akışında tekrarlanan görevlerin hızlıca yerine getirilebilmesi amaçlanıyor. Google dokümanların kendini yenileyerek hem pazardaki konumunu korumaya hem de kullanıcıların verimliliğini artırmaya odaklandığını söylemek mümkün.