Günümüzde, benchmarking’i uygulayabilmek pek çok avantajı beraberinde getirecektir. Bu yüzden özellikle son zamanlarda büyük bir popülarite elde etmiştir. Uygulayabilmek için de benchmarking nedir veya ne değildir tam anlamıyla kavrayabilmek gerekir. İnsanlar tam anlamıyla kavrayamadığı için kafalarında bambaşka bir sistem canlanabiliyor.
Örneğin bunun aslında bir fikir hırsızlığı olduğunu düşünüyorlar fakat benchmarking üç basamaklı bir çalışma sistemidir. Bu tür bilgilendirici yazıları daha çok okumak istiyorsanız linke tıklayarak DN Kreatif ekiplerince hazırladığımız blog yazılarına göz atabilirsiniz!
Benchmarking Nasıl Yapılır?
Rekabet, hayatımızın her alanında bizleri karşılar. Daha iyiye ulaşma isteği, insanlar için büyük bir motivasyon kaynağıdır. Doğru bir şekilde bunu uygulayabilmek için göz önünde bulundurulması gereken bazı koşullar vardır.
Benchmarking, en kısa tanımıyla kıyaslama demektir. Aslında bir nevi referans noktası olduğunu söylemek de doğru olur. Şirketler, iyi bir şekilde analiz yapabilmek için diğer şirketler ile kendilerini kıyaslarlar
Bu koşullar aşağıda yer almaktadır;
- Azimli ve istekli olmak ve en iyiyi hedeflemek,
- Piyasaya hâkim olmak,
- Benchmarking sürecinde saydam olmak yerine getirilmesi gereken konulardır.
Kariyer yaşamında, birçok yokuş vardır. Bu yokuşlar bazen çok daha dik olur. Konu şirketler arasındaki rekabete geldiğinde bugün günümüzde mutlaka bilmemiz gereken yeni kavramlar meydana geliyor. O kavramlardan biri de, yazımızın ana konusu olan benchmarking.
Benchmarking’in Amacı Nedir?
Son zamanlarda ülkemizde pek çok Benchmarking örneği bulunuyor. Pek çok şirket bazı konularda veya sunduğu hizmette en iyi olmak ve ön plana çıkmak istiyor. Peki bu kıyaslama yönteminin amacı nedir? Hangi avantajları beraberinde getirir?
Aşağıda sizler için benchmarking’in amacı nedir sorusunu cevaplandırdık;
- Şirketin amaç ve hedeflerini net bir şekilde saptamak,
- Saptanan bu hedefler ile alınacak aksiyonları planlamak,
- Şirketi geliştirmek ve değişmesi gereken konuları değiştirmek,
- Şirketin maliyetlerini daha ekonomik hale getirmek bu kıyaslamanın amaçlarındandır.
Başka bir şirketin iş tekniklerini incelemek ve kendi teknikleri ile kıyaslamak aslında çok daha eskiye dayanır. Bu sistem iş hayatında rekabeti canlı tutmaktadır. Standartların ne olduğunu bilmek daima kendinizi ölçebilme fırsatı sunar. Bunu yapabilmek için de piyasaya hâkim olmak gerekir. Böylece müşterinin neden sizi seçmesi gerektiğini gözler önüne serebilirsiniz.