E-ticaret dünyasında başarılı bir satıcı olabilmek için doğru dijital pazarlama tekniklerini yakalamak gerekiyor. Dinamik fiyatlandırma da ürün veya hizmetlerin stratejisini belirlemek için son derece etkilidir. Bir üründen sağlanmakta olan kazancı arttıran detayların başında gelen fiyat konusunda titiz ve dikkatli davranılmalıdır. Fiyatı en yüksek tutmak satışları etkileyeceği gibi en düşük tutmak da yine satışlar konusunda riskler yaratacaktır.
Dinamik Fiyatlandırma Nedir?
Dinamik fiyatlandırma tanımı gereğince ürün veya hizmetlerin satış fiyatının zamana, alıcıya, arz ve talebe göre güncellenmesidir. Bu yöntemde ürün veya hizmet için belirlenmiş olan satış fiyatı yalnız dönemsel kampanyalar ile düşürülmemektedir. Bunun yerine anlık olarak değişen potansiyele sahip fiyatlandırma uygulanmaktadır. E-ticaret sahipleri ise sürekli olarak fiyat takibi yaparsa site üzerinde fiyat hareketliliği de durmayacağından bu durum müşteriler nezdinde sorunlar yaratabilecektir.
Rekabetçi ürün fiyatlandırma stratejileri içinde dinamik fiyatlandırma indirim yapmak anlamına gelmez. Bunun aksine gerekli görüldüğünde ürün fiyatının artış göstermesi anlamına da gelir. Aynı ürünün birden fazla fiyata sahip olması dinamik fiyatlandırmadır. Başka bir deyişle ürün farklı niteliklere sahip her bir alıcı grubu için farklı fiyat aralıkları ile gösterilmektedir.
Bu yöntem için en basit örnek bir organizasyon biletinin indirimli satılmasıdır. Yetişkinlere ve öğrencilere farklı fiyattan satılan bilet esasında aynı bilettir. Bu türden bir örnek dinamik fiyatlandırmanın açık örneğidir.
Dinamik Fiyatlandırma Neden Yapılmalıdır?
Dinamik fiyatlandırma yapmak e-ticaret siteleri için büyük önem taşır. Müşteriler özellikle fiyat karşılaştırma sitelerine baktığında ürünü en uygun fiyatla sunan siteyi tercih edecektir. Fiyat karşılaştırması yapmakta olan müşteriler dinamik fiyatlandırma ile indirim oranına değil, arz ve talep dengesindeki fiyat ortalamasına bakacaktır.
Bu yüzden dinamik fiyatlandırma kârsız satış yapmak anlamına da gelir. Ancak arz ve talebin iyi takip edildiği durumlarda kâr marjı yüksek seviyeye çekilebilecektir. Örneğin ürünün az satıldığı dönemlerde kârsız olarak satış yapmak ürünün tercih edilmesini arttıracaktır. Ürünün yoğun talep gördüğü dönemlerde ise fiyatı yükseltmek kâr oranını da arttıracaktır. Bu yöntemi giyim mağazaları da sık yapmaktadır. Örneğin yazlık olan giysiler kışın satılırken düşük fiyattan satılırken yaz mevsimi geldiğinde fiyat açısından yükselmektedir.
Dinamik fiyatlandırma yöntemi pek çok ürün ve hizmete dönük olarak sağlanabilir. Bu yöntem ile birlikte;
- Fiyatlandırma sürecinde söz sahibi tamamen kendiniz olursunuz,
- Güçlü rakiplere karşı rekabet avantajı sağlarsınız,
- Kâr marjı düşük ürünlere dönük olarak sürümden kazanma fırsatı sağlarsınız,
- Kısa vadeli satış artışı ve işin devamlılığını sağlarsınız,
- Talep dalgalanmalarına anlık olarak yanıt verebilirsiniz,
- Fiyat dalgalanmalarına kolay şekilde uyum gösterebilirsiniz,
- Stok fazlalığının önüne geçebilirsiniz,
- Farklı segmentte olan müşteri profiline hitap ederek onların da ürünleri veya hizmeti satın almasını kolay hale getirebilirsiniz.
Dinamik fiyatlandırma uygulamaları profesyonel ajans desteği ile yapıldığında çok daha verimli ve etkili sonuçlar doğurmaktadır.