E-ticaret siteleri için persona büyük önem taşıyor. E-ticaret sitelerinin özellikle zamanla belirli bir müşteri kitlesi oluşur. Ancak işlerin büyümesi için her zaman potansiyel müşterilerin çekilmesi önemlidir. Dijital pazarlama çalışmaları da bu potansiyel kitleye yönelerek daha fazla satış başarısı elde etmeyi amaçlar. Persona da bu bakımdan oldukça büyük önem taşır.
Persona Anlamı Nedir?
Persona tanımı itibariyle dijital pazarlama açısından müşterilerin karakter ve kişiliğini göstermektedir. Farklı kriterler kapsamında belirlenmiş olan ve karakteristik özellikler taşımakta olan ideal müşteri profiline persona denilmektedir.
Çeşitli araçlar ile analiz yapılarak ortaya çıkarılan söz konusu kimlik esasında kurgusal karakterlere ait olmaktadır. Başka bir deyişle A kişisine ait olmayıp A kişisi ile ortak özellikler taşıyan kimselere uymaktadır. Müşterinin tanımlanması ve doğru şekilde iletişime geçilmesi için ise oldukça faydalıdır. E-ticaret için persona yeni satışa başlayan platformların kullanacakları bir yöntem olmanın yanında halihazırdaki e-ticaret sitesi sahiplerinin de yeni müşteriler kazanmasına yardım etmektedir.
Persona Nasıl Oluşturulur?
Müşteri kitlesinin belirlenmesi ve potansiyel müşterilerinin ortaya çıkması için persona belirlemek oldukça önemlidir. Kurgusal bir karakter olmasına rağmen personalar gerçek kişilere ait verileri taşır. Gerçekte temsil edilmekte olan kişilerin tanımlanması açısından son derece faydalı özellikler gösterir. Bu yüzden dijital ajans yardımı ile persona çalışması için kimlik kartının oluşturulması önemlidir. Kişiler belirsiz olmaktan çıkarılır ve kişilere isim verilir. Veriler analiz edildikçe de alınan veriler ışığında kişinin karakteri de şekillenmektedir.
Persona oluşturmak için ilk olarak yüzeysel bilgilerden başlanmaktadır. Bu kapsamda satış hedefinin belirlenmesi için potansiyel kitlenin özelliklerine dikkat edilmelidir. Demografik özellikler temel iskeleti oluşturmak için elverişlidir. Aynı zamanda fotoğraf ve ismini de demografik özelliklerden hareketle oluşturmak mümkündür. Demografik özelliklerde;
- Cinsiyet
- Medeni durum
- Yaş
- Aylık gelir
- Eğitim durumu
Gibi etmenler belirleyici olur. Ürün veya hizmetleriniz hangi kitleye hitap ediyorsa bu özelliklerden hareketle potansiyel kitlenin belirlenmesi olanaklı hale gelmektedir.
E-ticaret için persona oluşturma esaslarında hedef kitlenin istekleri ve ihtiyaçları da doğru belirlenmelidir. Personanın hangi şeylere ihtiyaç duyduğu, interneti nasıl kullandığı, alışveriş alışkanlıklarının neler olduğu detaylı şekilde analiz edilmelidir. Bu noktada dijital ajans yardımı büyük yarar sağlayacaktır.
Personaların hangi ürünler ile daha fazla ilgilendikleri, ürün gruplarının neler olduğu ve ürünleri hangi şartlarda incelemeye aldığına odaklanma yapabilirsiniz. Örnek olarak doğrudan ürüne ulaşmaya mı çalışıyor yoksa farklı ürünler arasında dolaşıyor mu gibi sorular persona analizi için verimli olacaktır.
Sadece olumlu alışkanlıkları değil potansiyel müşterilerin neleri sevmediği, hangi konularda hassas olduğu, nelerde şikayete başvurdukları yine persona oluşturma süreci içinde yer almaktadır. Bu aşamalarda dikkatli olunduğunda müşteri kitlesinin daha fazla ürün ve hizmetler ile ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum da satışların ve marka bilinirliğinin önemli ölçüde artmasına yol açacaktır.