Shadow Ban nedir sorusu son zamanlarda Instagram kullanıcıları tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Temel olarak gizli banlanma / yasaklanma anlamı taşıyan bu durum hesap sahiplerinin çoğunlukla haberleri olmadan gerçekleşiyor. Bu durum ise hesabın etkileşimlerini önemli oranlarda düşürüyor.
Shadow Ban Nedir?
Shadow Ban tanımı itibariyle sadece Instagram’a özgü değildir. Genel tanımı üyelik sistemi ile çalışmakta olan herhangi bir platformda hesabın bazı özelliklere erişiminin kısıtlanmasıdır. Tamamen kısıtlanma durumunda hesap kullanılamıyorken bu durumda sadece belirli özellikler üzerinden kullanım mümkün olmaktadır. Bu durum bazı etkinliklerin spam olarak görülmesi bazen ise platformdaki başka bir kullanıcının şikayeti ile gerçekleşmektedir.
Instagram söz konusu olduğunda ise Shadow Ban daha çok kullanılan özelliklerin süreklilik haline getirilmesi ya da spam hareketlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Esasında pek çok platform kullanıcılarına gizli hesap kısıtlama yöntemini uygulamaktadır. Bu durum kullanıcının platformu takip etmesine neden olduğu için üyelik düşüşünün de önüne geçiyor. Ama gerçekte hesap tam aktif şekilde kullanılamıyor.
Shadow Ban Nasıl Kaldırılır?
Shadow Ban kaldırmak için öncelikle bu durumu tespit etmek gerekiyor. Sorun yaşanan hesap işletme profiliyse şahsi profile dönüştürmeniz ilk adımda yararlı olacaktır. Bunun temel nedeni profilin işletme olarak kullanıcılara ilgisiz içerikler sunuyor gibi algılanmasıdır. Örneğin işletme hesabı olarak spor giyim sayfanız bulunuyor ve burada yapılan paylaşımlar spor giyimden farklı ise bu durum algoritma tarafından hesabın amacı dışında kullanıldığını göstermektedir.
Bu aşama sonrasında ise algoritma hesabın kendi türünde içerik paylaşmak yerine spam içerik paylaştığına dönük karar vermektedir ve erişimi kısıtlamaktadır. Bu yüzden hesabın içeriklere uygun hale getirilmesi veya bireysel hesap türüne çevrilmesi yararlı olacaktır.
Bir diğer önemli nokta ilgisiz etiket kullanımıdır. Özellikle içeriklerde çok fazla etikete yer vermek ve popüler olanlardan seçmek hesabın spam içerikler göndermesi olarak algılanıyor. Bu durum da yine hesap üzerinde kısıtlama getiriyor.
Aynı şekilde profilde yer alan etiketler için de çok fazla seçim yapılmamalı, hesap ile uyumlu olan etiketler kullanılmalıdır. Genel olarak ise biyografi alanına etiket yazmamak daha iyi olacaktır.
Daha önceden bot takipçi alınmışsa bu durum da yine hesabın Shadow Ban almasına sebep olabilir. Özellikle bot takipçiler yani sahte profiller algoritmaya takıldığında buna sahip olan kullanıcıların hesaplarında da kısıtlama yapılmaktadır. Bunun için bot hesaplardan uzak durmanız yararlı olacaktır.
Aynı zamanda sahte yorum ve beğeni hizmeti almak da yine ban yemek için bir sebeptir. Bot yorum veya beğenileri hemen algoritma tarafından algılanır ve hesaba erişim kısıtlanır.
Kesin olarak Shadow Ban kaldırmak tek bir eylem ile mümkün değildir. Ancak platformun kurallarının ihlal edilmemesi, sahte takipçi, spam mesaj ve yanlış etiket gibi durumlardan uzak durulması halinde Shadow Ban durumundan kurtulmak olası olacaktır. Bu noktalar sadece Instagram için değil TikTok, Twitter gibi platformlar için de geçerlidir.