SWOT analizi, bir projenin ya da herhangi işletmenin iç ve dış çalışma faktörlerini değerlendirmek maksatlı kullanılan stratejik planlama aracıdır. Güçlükler, zayıflıklar, fırsatlar ve tehditler olmak üzere dört temel kavramın kısaltılmış hali SWOT kelimesini ortaya çıkarır. Bahsi geçen stratejik planlama analizi, işletmelerin mevcut durumlarını fark etmelerine, yeni iş yöntemleri belirlemelerine ve kararlarını daha iyi yönlendirmelerine yardım eder. Haydi gelin SWOT analizi nedir, ne değildir birlikte bakalım.
SWOT Analizi Nedir?
İşletmeler açısından önemli olduğu kadar bireyler açısından da önem arz eden SWOT analizi sayesinde güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfetmenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Böylelikle size sunulan ya da sizin yaratacağınız fırsatların farkına vararak daha verimli hareket edebilirsiniz. Ortaya çıkacak herhangi bir risk konusunda da temkinli olursunuz.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
SWOT analizi nedir sorusu, bu analizin nasıl yapıldığını da merak ettirir. SWOT analizinde zayıf kalan yönler, güçlenen kısımlar, tehditler ve fırsatlarla dolu 4 sütunluk bir tablo bulunur. Daha sonra ise 4 temel unsur farklı fikirler dahilinde incelenmeye başlar. Bu esnada bireylere ya da işletmelere SWOT analizi yapmaları için uygulanması gereken adımlar tavsiye edilir.
Örneğin güçlü yönler kısmını ele alırken rakiplerinize göre hangi avantajlara sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz. İşinizle alakalı maliyetlerinizi geçen seneye göre düşürüp düşürmediğinize göz atabilirsiniz. Müşteri memnuniyetini her daim sağlayıp sağlamadığınızı ölçebilirsiniz. Bireysel kabiliyetlerinizi tek tek sıralayıp üzerine düşünebilirsiniz.
Gelelim zayıf yönlere! Başarısız olduğunuz projeleri düşünün; neden başarı sağlayamadınız? Bunun detayına indiğiniz an hatalarınızı düzeltme şansı da elde etmeye başlayacaksınız. İşverenseniz, çalışanlarınızla aranızdaki iletişimin eksik yönlerini düşünüp bu konuya dair kendinizi geliştirmek adına adımlar atabilirsiniz. İşletmenizdeki personellerin bilgi birikimi yeterli düzeyde mi yoksa yetersiz mi inceleyebilirsiniz.
Fırsatlar sütununu da unutmamak gerekiyor. Hedef müşteri kitlenizi genişletmenin bir yolunu bulmak için beyin fırtınası yapabilirsiniz. Yeni kampanya fikirleri bularak müşteri portföyünüzü genişletebilirsiniz. Tabii bir sütunda da tehditler yer alacak. Bir hizmet ya da ürünü ilgilisine sunarken ne gibi engellerle karşılaştığınızı not edebilirsiniz. Çağdaş biri misiniz ve yeniliklere ayak uydurmak size kendinizi iyi mi yoksa kötü mü hissettiriyor bunu düşünebilirsiniz. Böylelikle SWOT analizini en iyi şekilde yapmış olursunuz.