Son dönemde sıklıkla duyduğumuz Metaverse terimş ilk kez, bilim kurgu yazarı olan Neal Stephenson’ın 1992 tarihli siber punk romanında, Snow Crash’ta, hayatımıza girdi. Meta-evren’in kısaltılması olan Metaverse, bazı temel taşları yerinden oynatarak kendini ön plana çıkarmayı başardı. Peki özellikle son zamanlarda gündemde olan ve ilgiyle takip ettiğimiz metaverse nedir? Bu soruyu DN Kreatif sizler için cevapladı!
Metaverse’ün Tanımı Nasıl Yapılır?
Metaverse aslında bir sanal evrendir. Bu evrene giriş sağlayabilmek için insanların artırılmış sanal gerçeklik ürünlerini kullanmaları gerekir. Bu durumda insanların fiziksel olarak hiçbir çabası yoktur. Aslında tamamen zihinsel olarak kendinizi başka bir evrende bulursunuz, somut olarak bedeniniz ilk bulunduğu konumdadır.
Son zamanlarda işin ciddiyetini bizlere gösteren gelişme Facebook’un CEO’su olan Mark Zuckerberg’in bünyesinde olan sosyal medyaların marka ismini meta olarak değiştirmesiydi. Daha sonrasında insanları yeni bir evren fikri çok daha fazla meraklandırmaya ve heyecanlandırmaya başladı. Aynı zamanda bu değişimler bazı bildiğimiz gerçeklere gölge düşürmeyi de başardı.
Aşağıda Metaverse dünyasına kayıtsız kalmayıp giriş yapan şirketleri görebilirsiniz;
- H&M
- Nike
- Coca cola
- Gucci
- Aglet
- Yapı kredi
Daha konuyla ilgili iyileştirilmesi gereken bazı noktalar olsa da sabırlı olmak ve bu ürünlerin hayata geçmesini beklemek gerek çünkü tüm sürecin tamamlanabilmesi için önümüzde daha 10-15 yıl var gibi görünüyor.
İlk Etapta Metaverse ile ilgili Gelişmeler Neler Olmuştu?
Geçtiğimiz dönemde Facebook, meta adına geçtiğini haber verdiği videoda yeni bir evren yaratma çalışmalarına devam ederken bir yandan da kullanıcıların dokunma hissini elde edebilmeleri için eldiven geliştirdiklerini duyurmuştu. Dolayısıyla bu durum pek çok insanı daha da heyecanlandırmıştı.
Metaverse hakkında açıklamada bulunan bir diğer isim ise Microsoft idi. Microsoft bzilere Metaverse ofisini kuracağının haberini vermişti. Bu haber özellikle geride bıraktığımız pandemi ile hayatımıza giren evden çalışma modeli sayesinde pek çok şirketin ilgisini çeken önemli bir gelişmeydi. Peki, toplantılara avatar ile katılma fikrine siz nasıl bakıyorsunuz? Çok daha rahat mı oluyor yoksa kötü sonuçlar da ortaya çıkabilir mi? Yorumlarda sizler de kendi fikrinizi belirletebilirsiniz!