10 ŞUBAT- 16 ŞUBAT 2025 Haftalık Bülteni
Merhaba. DN Kreatif Dijital Reklam Ajansımızın ekiplerince özenle hazırlanan “Dijital Haber Bültenine” hoş geldiniz!
Her hafta Pazartesi günü yenilenecek olan ve gelişen son dakika dijital dünya haberlerine yer vereceğimiz köşemizdeki bilgileri hem bloğumuzda hem de Youtube kanalımız üzerinden tüketebilirsiniz.
Keyifli okumalar
Her Pazartesi sabah 10:00 ‘da haftalık sosyal medya gelişmeleri – posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun.
BÜLTEN
YAPAY ZEKA WHATSAPP’A GELDİ!
Dünyanın en popüler yapay zekâ sistemlerinden biri olan ChatGPT, artık WhatsApp üzerinden de erişilebilir hale geldi.
OpenAI tarafından geliştirilen bu sohbet botu, artık sadece metin yanıtlamakla kalmayacak; sesli mesajları analiz edip bunlara metin olarak yanıt verebilecek.
ChatGPT, 2015 yılında kurulan OpenAI tarafından geliştirildi ve yalnızca birkaç yıl içinde dünya çapında milyonlarca kullanıcıya ulaşarak en popüler yapay zekâ araçlarından biri haline geldi.
Başlangıçta basit bir sohbet botu olarak görülen sistem, sürekli geliştirilerek daha karmaşık sorguları yanıtlayabilen bir arama motoruna dönüştü. Son olarak, o3-mini adlı yeni modelin piyasaya sürülmesiyle birlikte ChatGPT’nin yetenekleri daha da arttı.
WhatsApp üzerinden ChatGPT ile konuşma özelliği, ilk olarak geçtiğimiz aralık ayında duyurulmuştu. OpenAI, 1-800-CHAT-GPT (1-800-242-8478) numaralı bir telefon hattı aracılığıyla kullanıcıların WhatsApp üzerinden yapay zekâ ile etkileşim kurmasını sağladı. Bu yenilik, özellikle akıllı telefon veya internet bağlantısına erişimi olmayan kişiler için büyük bir kolaylık sundu.
Ancak başlangıçta WhatsApp sürümü, web veya mobil uygulama kadar güçlü değildi. OpenAI, yeni bir güncelleme ile bu durumu değiştirdi. Artık WhatsApp üzerinden ChatGPT’ye sesli mesaj göndermek mümkün ve yapay zekâ bu mesajları dinleyerek metin formatında yanıt verebiliyor. Ayrıca, fotoğrafları analiz etme yeteneği de eklenmiş durumda.
Bununla birlikte, yeni güncelleme kullanıcı deneyimini daha da kişiselleştiren önemli bir özellik içeriyor: Hesap bağlantısı. Kullanıcılar, WhatsApp üzerindeki etkileşimlerini, web veya mobil uygulamada yaptıkları sohbetlerle senkronize edebilecekler. Böylece yapay zekâ, geçmiş konuşmaları hatırlayarak daha kişisel yanıtlar verebilecek.
ChatGPT’nin WhatsApp’a entegre edilmesi, teknolojiye fazla aşina olmayan ancak sık sık mesajlaşma uygulamalarını kullanan kişiler için büyük bir avantaj sağlıyor. Kullanıcılar, herhangi bir arama motoruna gitmeye gerek kalmadan doğrudan WhatsApp sohbeti üzerinden yapay zekâ ile konuşabilecekler.
INSTAGRAM’IN YENİ GÜNCELLEMESİ: BU ÖZELLİKLE İLETİŞİM KOLAYLAŞTI!
Instagram, DM kısmına eklediği yeni çeviri özelliğiyle kullanıcıların farklı dillerde mesajlaşmasını kolaylaştırıyor. Mesajlara 1 saniye basıldığında çıkan “Çevir” seçeneği sayesinde, Instagram’dan çıkmadan anadilinizde iletişim kurabiliyorsunuz.
Sosyal medya platformu Instagram, kullanıcılar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için yeni bir özellik daha ekledi. DM (Direct Message) kısmında hem gönderilen hem de alınan mesajlara 1 saniye basıldığında “Çevir” seçeneği devreye giriyor. Bu özellik sayesinde, telefonunuzun dil ayarlarına göre mesajlar anında çevriliyor ve Instagram’dan çıkmadan farklı dillerde iletişim kurmak mümkün hale geliyor.
Özellik, özellikle anadili farklı olan kişilerle iletişim kurarken büyük kolaylık sağlıyor. Şu an için sorunsuz çalıştığı belirtilen çeviri özelliği, Instagram’ın kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik adımlarından biri olarak öne çıkıyor. Platformun sık sık güncellemelerle kendini yenilemesi, kullanıcıların beğenisini topluyor. Bu yeni özellikle birlikte, Instagram’ın küresel kullanıcı kitlesi arasında iletişim engellerini kaldırması hedefleniyor.
WEB TABANLI, HAREKETLİ GRAFİK VE ANİMASYON TASARIM ARACI: JİTTER!
Web tabanlı bir tasarım aracı olan Jitter, kullanıcıların animasyon odaklı içerik üretim sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor.
Kullanıcı dostu arayüzü ile dikkat çeken Jitter, hareketli bir grafik tasarım aracı olarak öne çıkıyor. Web tabanlı bir platform olan Jitter, kullanıcıların sosyal medya içeriklerinden uygulama tasarımlarına, video başlıklarından sunum materyallerine kadar geniş bir yelpazede animasyonlar oluşturmasına imkan tanıyor. Tarayıcı üzerinden kullanım kolaylığı sunan Jitter, Figma entegrasyonu sayesinde tasarımları hızlıca içe aktarabilme özelliği ile tasarımcıların iş akışını hızlandırıyor. Ayrıca, kullanıcıların projeleri üzerinde tam kontrole sahip olmalarına olanak tanıyan platform, yaratım sürecinde markanız için özel olarak geliştireceğiniz tasarımların oluşturulma sürecini kolaylaştırıyor.
Özellikle UI/UX animasyonları, sosyal medya içerikleri ve video başlıkları gibi alanlarda tasarım hazırlamak isteyenler için ideal bir araç olan Jitter, hareketli grafik tasarım süreçlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak isteyen herkesin denemesi için ücretsiz bir plan da sunuyor. Platformda kendi içeriklerinizi üretebildiğiniz gibi mevcut taslaklar üzerinden de içerik üretimi yapabiliyorsunuz. Platformun bünyesinde arama çubuğu, iOS ve Android temalı bildirim ve açma kapama butonu gibi Kullanıcı Arayüzü (UI) elementleri, logo tasarım örnekleri, iOS ve Android mesajlaşmaları, popüler sosyal medya platformlarının ikonları ve birçok farklı elementin şablonları bulunuyor ve bu şablonları kendi markanıza göre kişiselleştirebiliyorsunuz.
Video, GIF ve Lottie gibi çeşitli formatlarda dışa aktarma seçenekleri sunan Jitter, ücretsiz planıyla da temel ihtiyaçlara yanıt veriyor. Ancak, filigransız ve yüksek çözünürlüklü içerikler oluşturmak isteyen kullanıcılar için aylık 19 dolar veya yıllık 144 dolar gibi bir fiyatlandırma ile Premium plan alternatifi sunuyor.
Platformu denediğimizde birçok farklı ve popüler elementin taslak olarak kullanılabiliyor olması içerik üretim sürecinin fikir aşamasını kolaylaştırıyor. Ayrıca halihazırda mevcut taslaklar üzerinden farklı içerikler üretebiliyor olmak da yaratıcı ve özgün içerikler oluşturulmasını destekliyor. Ücretsiz olarak sınırsız içerik üretme ve şablon kullanımı da platformun güçlü yanlarından biri diyebiliriz.