13 OCAK- 19 OCAK 2024 Haftalık Bülteni
Merhaba. DN Kreatif Dijital Reklam Ajansımızın ekiplerince özenle hazırlanan “Dijital Haber Bültenine” hoş geldiniz!
Her hafta Pazartesi günü yenilenecek olan ve gelişen son dakika dijital dünya haberlerine yer vereceğimiz köşemizdeki bilgileri hem bloğumuzda hem de Youtube kanalımız üzerinden tüketebilirsiniz.
Keyifli okumalar
Her Pazartesi sabah 10:00 ‘da haftalık sosyal medya gelişmeleri – posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun.
BÜLTEN
WHATSAPP’TA ARTIK YAPAY ZEKA ARKADAŞLAR OLACAK! YENİ ÖZELLİK DEVREYE GİRİYOR!
WhatsApp, kullanıcıların yapay zeka kişilikleriyle sohbet etmelerini sağlayacak yeni bir özellik sunuyor. Artık, WhatsApp’taki AI sekmesiyle farklı yapay zeka avatarlarıyla etkileşime girerek eğlenceli bir deneyim sunuyor.
WhatsApp, kullanıcı deneyimini daha da zenginleştirmek adına önemli bir yeniliği duyurdu. Popüler mesajlaşma uygulaması, AI destekli sohbet botlarıyla etkileşim imkanı sunan yeni bir özellik ekliyor. Bu özellik, WhatsApp Beta 2.25.1.24 sürümünde topluluklar sekmesinin yerine geçecek ve kullanıcıların uygulama içindeki yapay zeka deneyimini daha erişilebilir hale getirecek.
Yapay Zeka Avatarları ile Yeni Bir Deneyim
WhatsApp’ın yeni AI sekmesi, uygulamaya daha belirgin bir yapay zeka deneyimi getirecek. Kullanıcılar, bu sekme üzerinden farklı yapay zeka kişilikleriyle sohbet edebilecek. Görsellere göre, AI sekmesinde popüler, tavsiye edilen, bağlantılar, pop kültür ve anime gibi kategorilerde sınıflandırılmış yapay zeka avatarları yer alacak. Kullanıcılar, kendi tercihlerine göre bu avatarları seçip sohbet etmeye başlayabilecekler.
Kendi Yapay Zeka Avatarınızı Oluşturabilecek Misiniz?
Şu anda, bu yeni sekmenin kullanıcıların kendi yapay zeka avatarlarını oluşturmasına izin verip vermeyeceği hakkında net bir açıklama bulunmuyor. Ancak, bu özellik Instagram’ın AI Studio menüsünde mevcut ve WhatsApp’ın da benzer bir özellik sunması bekleniyor. Detaylar, önümüzdeki süreçte daha netleşecek ve WhatsApp’ın bu yeniliği nasıl entegre edeceği konusunda yeni gelişmeler yaşanması olası.
WhatsApp’ın AI Sekmesi: Kullanıcılar Ne Düşünecek?
WhatsApp’ın bu yeniliği, kullanıcıları yapay zeka entegrasyonunu daha fazla keşfetmeye teşvik etmek amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Ancak, bu değişiklik Instagram’da büyük bir etki yaratmamıştı. WhatsApp kullanıcılarının, uygulamaya entegre edilen yeni AI sekmesine nasıl tepki vereceği ise hala belirsizliğini koruyor. Zamanla, bu özelliğin kullanıcılar tarafından nasıl karşılanacağı ve ne kadar yaygın bir şekilde kullanılacağı görülecek.
ŞİKAYETLER ARTIYOR TİKTOK YASAKLANIYOR!
Dünyaca ünlü dijital platformlardan biri olan Tiktok uygulaması, ABD’de yasaklanmanın eşiğinde. Hindistan ve Nepal’de tamamen yasak olan Tiktok, Rusya’da ağır para cezaları ödüyor. Kanada’da ise hükümet tarafından verilen mobil cihazlarında Tiktok kullanımı yasak.
Dünyaca ünlü dijital platformlardan biri olan Tiktok uygulaması, ABD’de yasaklanmanın eşiğinde. Hindistan ve Nepal’de tamamen yasak olan Tiktok, Rusya’da ağır para cezaları ödüyor. Kanada’da ise hükümet tarafından verilen mobil cihazlarında Tiktok kullanımı yasak. Romanya’da başkanlık seçimlerinin sonuçları, platformun yabancı etki yaymak için kullanıldığına dair endişeler nedeniyle iptal edildi. Arnavutluk, bir gencin internet üzerindeki tartışma sonrası birini bıçaklayarak öldürmesinin ardından TikTok’u bir yıl süreyle yasakladı.
BİRÇOK ÜLKEDE YASAK
Dünyaca ünlü dijital platformlardan biri olan Tiktok uygulaması, ABD’de yasaklanmanın eşiğinde. Hindistan ve Nepal’de tamamen yasak olan Tiktok, Rusya’da ağır para cezaları ödüyor. Kanada’da ise hükümet tarafından verilen mobil cihazlarında Tiktok kullanımı yasak.
KANADA KISITLADI
Hindistan hükümeti, 2020 yılında Çin ile süregelen jeopolitik gerilimin sınır boyunca yaşanan çatışmalara dönüşmesinin ardından uygulamayı yasakladı. Tiktok, Hindistan’da uygulama mağazalarından kaldırıldı ve web sitesi engellendi. Nepal’de ise yetkililer, hükümetin “toplumsal uyumu bozucu nefret söylemi” olarak tanımladığı içerikleri sınırlamayı reddetmesi nedeniyle Tiktok’u neredeyse bir yıl süreyle çevrimdışına aldı. Rusya hükümeti ise toplumsal dengeleri bozduğu gerekçesiyle Tiktok’a ağır para cezaları verdi. Rus mahkemeleri tarafından şu ana kadar toplam 90 bin dolar ceza verildi. Tayvan, uygulamayı 2019 yılında hükümet cihazlarında yasakladı. Kanada’da Tiktok, hükümet tarafından verilen mobil cihazlarda zaten yasaklanmıştı.
MİCROSOFT, KÜÇÜK DİL MODELİ PHİ-4’Ü HUGGİNG FACE’TE AÇIK KAYNAKLI HALE GETİRDİ!
Microsoft, küçük dil modeli Phi-4’ü tamamen açık kaynak olarak yayınladığını duyurdu. Böylelikle model, Hugging Face platformunda indirilebilir hale geldi.
Phi-4, Microsoft’un 2023 yılında tanıttığı küçük dil modelleri serisinin dördüncü versiyonu. 14 milyar parametreye sahip olan model, matematiksel akıl yürütme, çok görevli dil anlama ve işlevsel kod oluşturma gibi alanlarda, boyut olarak daha büyük rakiplerini geride bırakıyor. Örneğin; Google’ın Gemini Pro ve GPT-4o-mini gibi daha büyük modellerini zorlayıcı MATH ve MGSM benchmark testlerinde yüzde 80’in üzerinde bir başarıyla geçtiği belirtildi.
Model, yoğun ve yalnızca kod çözücü (decoder-only) bir transformer mimarisi üzerine kurulu. Bu yaklaşım, hesaplama maliyetlerini düşürerek daha verimli bir yapı sağlıyor. Phi-4, 9,8 trilyon token üzerinde, matematik, kodlama ve mantık tabanlı verilerden oluşan yüksek kaliteli veri kümeleriyle eğitildi. Ayrıca, yüzde 8 oranında çok dilli içerik kullanılarak İngilizce dışındaki uygulamalara da sınırlı bir destek sunuyor.
Phi-4, ilk olarak Aralık 2024’te Microsoft’un Azure AI Foundry platformunda araştırma lisansıyla kullanıma sunulmuştu. Ancak bu erişim sınırlıydı. Şimdi, model Hugging Face üzerinden MIT lisansı ile herkese açık hale getirildi. Bu lisans, modelin ticari projelerde de serbestçe kullanılabilmesine olanak tanıyor.
Modelin ağırlıklarının paylaşılması, diğer araştırmacıların ve geliştiricilerin modeli özelleştirip farklı projelere adapte edebilmesini sağlıyor. Microsoft, bu hamleyle yapay zeka alanında şeffaflığı ve inovasyonu desteklemeyi hedefliyor.