30 ARALIK- 5 OCAK 2024 Haftalık Bülteni
Merhaba. DN Kreatif Dijital Reklam Ajansımızın ekiplerince özenle hazırlanan “Dijital Haber Bültenine” hoş geldiniz!
Her hafta Pazartesi günü yenilenecek olan ve gelişen son dakika dijital dünya haberlerine yer vereceğimiz köşemizdeki bilgileri hem bloğumuzda hem de Youtube kanalımız üzerinden tüketebilirsiniz.
Keyifli okumalar
Her Pazartesi sabah 10:00 ‘da haftalık sosyal medya gelişmeleri – posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun.
BÜLTEN
META’YA CEZA KESİLDİ VE BİRÇOK HESAP KAPATILDI
Söz konusu düzenleme sahte ilanlar, ilan kirliliği, tüketici mağduriyeti ve spekülatif fiyat artışını önlemeyi hedefliyor.
Meta’ya bağlı Facebook ve Instagram’ın EİDS düzenlemesine aykırı davrandığı tespit edildi. Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamada; Meta’nın Türkiye şubesine henüz miktarı açıklanmayan idari para cezası uygulandığı belirtildi.
Ayrıca bu ilanları paylaşan 1426 adet sosyal medya hesabına da erişim engeli getirildi. Önümüzdeki günlerde EİDS ile getirilen düzenlemelere aykırı davrananlara ilişkin yaptırımların devam edeceği belirtildi.
CHATGPT KURUCUSUNDAN ÇARPICI İDDİA: YAPAY ZEKA ZAMANI HIZLANDIRACAK!
OpenAI CEO’su Sam Altman, verdiği bir röportajta yapay zeka ‘nın geleceğiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zeka (AI) teknolojisinin önümüzdeki yıllarda bilimsel araştırmaların yöntemlerini kökten değiştirebileceğini söyledi. Altman, YouTube’daki The Free Press kanalına verdiği röportajda, “süper zeka” olarak tanımladığı sistemlerin, bilimsel ilerleme hızını dramatik şekilde artıracağını belirtti.
Sam Altman: Bilimsel ilerleme 10 kat hızlanacak!
Altman, süper zeka sistemlerinin bilimsel keşifleri hızlandırma potansiyelini şu sözlerle özetledi:
“Dünyadaki bilimsel ilerleme oranının üç katına, hatta on katına çıktığını düşünün. Günümüzde 10 yıl süren keşifler sadece bir yılda tamamlanabilir ve bu hız her yıl daha da artabilir.”
Bu teknolojinin, ekonomi ve toplum üzerinde devrim niteliğinde değişimlere yol açacağını ifade eden Altman, insan olmanın temel değerlerinin bu değişimden etkilenmeyeceğini de vurguladı:
“Yaşadığımız dünya çok değişecek, ancak bizi insan yapan motivasyonlar ve değerler sabit kalacak.”
Altman’ın açıklamalarında, Genel Yapay Zekâ (AGI) ile süper zeka arasındaki farklara da değiniliyor. AGI, bir insan gibi her türden entelektüel görevi yerine getirebilecek sistemler anlamına gelirken, süper zeka bu sınırların ötesine geçiyor. Süper zeka, insan hafızasını, işlem hızını ve mantıksal yeteneklerini aşacak bir kapasiteye sahip olarak tanımlanıyor.
Son zamanlarda OpenAI, bu hedef doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Şirket, yakın zamanda daha gelişmiş bir model ve 200 dolarlık ChatGPT Pro abonelik hizmetini içeren yeniliklerini duyurdu. Her ne kadar Altman’ın vizyonu umut verici görünse de, bazı uzmanlar bu gelişmelerin potansiyel risklerine dikkat çekiyor.
WHATSAPP’TAN BÜYÜK KOLAYLIK: BELGE TARAMA ÖZELLİĞİ İPHONE’A GELDİ!
iOS için dünyanın en büyük mesajlaşma uygulaması WhatsApp’a yeni AR (artırılmış gerçeklik) efektleriyle birlikte kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacak belge tarama özelliği geldi.
WhatsApp, iOS kullanıcıları için sunduğu son güncellemeyle bir dizi dikkat çekici yeniliği kullanıma sundu. Artırılmış gerçeklik (AR) efektleri ve arka planlar gibi eğlenceli özelliklerin yanı sıra belge tarama özelliği ile kullanıcı deneyimi yeni güncelleme ile bir üst seviyeye taşınıyor. Bu özellikler, daha önce beta sürümlerinde keşfedilmişti ve artık tüm kullanıcılara sunulmuş durumda.
WhatsApp’ın yeni iOS güncellemesi (24.25.93 sürümü), kamera kullanımı sırasında artırılmış gerçeklik efektleri ekleme imkanı sunuyor. Kamera ekranındaki galeri simgesinin yanında yer alan sihirli değnek simgesi ile bu özellikler kullanılabiliyor. Kullanıcılar, yıldızlı pencereler, konfeti, gözyaşı ve karaoke gibi efektleri videolarına veya fotoğraflarına ekleyebiliyor.
Yeni güncelleme, çevrenin arka planını bulanıklaştırma veya tamamen değiştirme özelliği de sunuyor. Bu özellik, video çekimleri sırasında ortamın renk tonunu ayarlama seçeneği ile birleşerek daha profesyonel ve eğlenceli içerikler oluşturulmasına olanak tanıyor.
WhatsApp’ın bir diğer dikkat çeken yeniliği ise belge tarama özelliği. Dosya paylaşım ekranında “Belge Tara” seçeneğiyle kullanılabilen bu özellik, belgeleri doğrudan uygulama üzerinden tarama imkanı sağlıyor. Kullanıcılar, taradıkları belgeleri renkli, gri tonlama veya siyah-beyaz gibi filtreler kullanarak düzenleyebiliyor. Ayrıca, belge görüntüsü otomatik olarak kırpılıyor ve kullanıcılar gerektiğinde kenarları manuel olarak yeniden boyutlandırabiliyor. Otomatik deklanşör seçeneği ise belge kameranın görüş alanına düzgün bir şekilde yerleştirildiğinde otomatik olarak fotoğraf çekiyor.