Seo Optimizasyonu bir arama motorunun organik, reklam vermeden girilen anahtar kelime aramalarında web sitesinin en üst sıralarda çıkmasını sağlayan bir hizmettir. SEO açılımı itibari ile Search Engine Optimization olarak yani arama motoru optimizasyonunun kısaltmasıdır. Organik olarak arama motorlarında üst sıralarda yer almanız demek, sürekli olarak müşterilerinizin size ulaşabileceği 7 gün 24 saat açık olacak bir dükkan açmak gibidir.
Arama motorları en hızlı en doğru sonuçları vermek için çeşitli ve sürekli güncellenen algoritmalar ile sıralama sonuçlarını listeler. Bir arama motorunda arama yaptığınızda çok hızlı bir şekilde tüm dizini tarar ve en alakalı sonuçları döndürmeye çalışır. Bu sıralamaların algoritmalarının bir kısmını açıklasalar bile genel olarak tüm gelir kaynakları burada olduğundan net olarak bir açıklama yapmamaktadırlar.
Google tarafından yapılan açıklama ise; “Size en yararlı bilgileri vermek için, Arama algoritmaları , sorgunuzun kelimeleri, sayfaların alaka düzeyi ve kullanılabilirliği, kaynakların uzmanlığı, konumunuz ve ayarlarınız dahil olmak üzere birçok faktöre bakar . Her faktöre uygulanan ağırlık, sorgunuzun niteliğine göre değişir – örneğin, içeriğin güncelliği, güncel haber konuları hakkındaki soruları yanıtlamada sözlük tanımlarına göre daha büyük bir rol oynar.” Şeklindedir.
SEO NASIL ÇALIŞIR?
Genel olarak ele alırsak, arama motorlarında en üst sıralarda kalması ve yer edinmesi için gerekli olan tüm müdahale ve iyileştirilmelerin yapılmasına SEO çalışması diyebiliriz. Tüm arama motorlarının kendine göre bir algoritması olmak ile birlikte en çok tercih edilen arama motoru Google olarak bilinmektedir. Çin Rusya gibi ülkelerin kendileri ait arama motorları da ilgili ülkelerde kendi arama motorlarının tercih edilmesini sağlamıştır. Günümüzde Google SEO yanı sıra Yandex SEO da önemli bir yer almıştır. Artık ticaretlerin ülkeler arası yapılmasının daha kolay ve daha karlı olduğu bir zaman diliminde Rusça dilinde arama yapan kişilere ulaşmak içinde YANDEX SEO çok etkili olmaktadır.
Seo Optimizasyonu
Arama motorları için yapılan SEO çalışması ile görseller bölümünde yapılan veya video sitelerindeki arama sonuçlarında yukarıya çıkma çalışmaları birbirinden çok bağımsız ve biraz bağımlıdır. Görseller için görsellerin tüm açıklamaları adı hatta görselde ne olduğu bile çok önemli iken, bir makalenin veya bilgilendirmenin yukarı çıkmasında bu ancak yardım eder. Yani bir makale görsel olmadan da en üst sıralara çıkabilir evet ama anahtar kelime odaklı optimize edilmiş doğru bir görsel ile daha yukarılara çıkar.
Google yaklaşık olarak bilinen 270 adet kriter ile arama sonuçlarını listelemektedir. SEO çalışması yapılacak olan firmanın durumu ve rakip analizi gibi birçok kriteri ajansımız ele alır. Daha sonrasında rakiplerin çalışmalarına ve pazara bakar. En sonunda kendine özgü sonuç odaklı bir çalışma ile çalışmalarına başlar. Bugüne kadar onlarca referans ile birlikte on binlerce anahtar kelimede arama motorlarında başarılı olduk. Tüm referanslarımız ve çalışma bilgileri için referanslar sayfamızı ziyaret edebilir veya direkt olarak bizler ile iletişim kurabilirsiniz. Ücretsiz bilgi, Proje analizi ve teklif alma için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Web Sitesi Anahtar Kelime Bazlı SEO Çalışması
Google tarafında yanlış bilinen daha doğrusu ihmal edilen en önemli nokta: “Google, web sitelerini değil web sayfalarını sıralar!” Genel olarak en sık düşülen hatalardan birisi sadece açılış sayfası ya da sadece makale – bilgilendirme girişi yapılan sayfanın optimize edilmesi düşüncesidir. Bununla birlikte çok önemli bir çok faktör web yazılımında var olması gerekir.
Bunları sırası ile kısaca ele almak gerekirse:
Taranabilirlik
Google sürekli olarak içeriğinizi kontrol etmek ister ve bunun için botlarını gönderir. Google’ın içeriğinizi sıralamaya almadan önce içeriğinizi bilmek ister. Bunun için ilk kullandığı yöntem taramadır. Google bot veya bir başka deyiş ile örümcekleri site üzerinde gezinmeleri ve ilgili bağlantıları keşfetmelerini sağlamak üzere web sitesine gönderir. Bu örümcekler tüm bağlantıları inceler gezer ve analiz eder. Bununla birlikte bu bağlantılara belirli değerler vererek yeniden kontrol etme ve iç – dış bağlantıları belleğine kaydeder.
Web sitesi içerisinde verilecek olan bağlantılarda çok profesyonel olmak gerekiyor. Çünkü az bir iç bağlantı veya çok bir iç bağlantı sitenizi bir anda spam tehlikesi ile bile karşı karşıya bırakabilir. Spama düşen web sayfaları geç taranır en alt sayfalarda ve en sonlarda gösterilir veya hiç gösterilmez.
Mobil Uyumluluk
Sitelerin günümüzdeki akıllı cihazlara uyumlu olması RESPONSIVE – RETINA uyumluluğuna sahip olması en önemli kriterlerden birisidir. Günümüzde yapılan alışverişlerin ve web sitelerinin ziyaretleri dünya genlinde %85 gibi bir oranı yakalarken Türkiye’de bu oran %74’e kadar yükselmiştir. Günden güne akıllı cihazların daha geniş kitleler tarafından kullanılması ile birlikte mobil, tablet ve diğer akıllı cihazlara tam uyumlu bir web sitesine sahip olmak SEO’da ciddi bir etki yaratır. Eğer web sayfaları mobil uyumlu değil ise, masaüstü aramalarında üst sıralarda yer alsa bile mobil aramalarında alt sıralarda yer alacaktır. Google Masaüstü araması ve Mobil araması algoritmalarını buna göre oluşturmuştur. Genellikle siteler mobil uyumlu olduğundan belki bu çok fark edilmiyor, ancak bunun içinde kod tarafında özellikle eklenmesi ve çıkartılması gereken önemli kodlar var. Örneğin masaüstü için tıklanabilir öğeler birbirine yakın değildir. Çoğunlukla böyle bir sorunu göremezsiniz. Ancak mobil tarafında kullanıcıların cihazlarında bir parmak büyüklüğünde tıklama ele alındığında bazen alt alta olan linkler bile SEO’ya zarar verebilir.
Web Sayfanızın Açılış Hızı
SEO Yapılacak olan web sayfasının açılış hızı anahtar kelimelerin arama motorunda yükselmesi açısından son derece önemlidir. Hatta Google sözcüleri tarafından bir örnek şöyle verilmiştir. “Diyelim ki, pizza siparişi vermek istediniz. Sıralamada ilk çıkan siteye tıkladınız fakat site çok geç yükleniyor. Kullanıcı buradan hemen çıkıp ikinci sıradaki aramaya yönelecektir. Eğer bulamazsa aradığını başka bir arama motoruna yönelecektir.” Tüm bu açıklamalara da bakıldığında site hızının açılış hızı ve kullanıcı deneyimi büyük bir rol oynamaktadır.
Uzun Kuyruklu Kelimeler
Arama terimleri genellikle müşterilerin söylediklerinden farklılıklar gösterir. Sıklıkla düşülen bu hata kullanıcıların yerine kendinizi koyamadığınızdan kaynaklanmaktadır. Örneğin bir örnek ile açıklayacak olursan PALYAÇO kelimesi doğru iken ülkemizde PALYANÇO şeklideki arama hacmi de gayet yüksek sıralarda yer alıyor.
Bununla birlikte örneğin; Marmaris Araç Kiralama kelimesinin anahtar kelimesi olmasının tabii bir değeri var. Ancak içerik üretilirken ve BACKLINK yapılırken ilgili sayfalarla tüm uzun kuyruklu kelimeler ile çalışmak en doğru sonucu verecektir. Marmaris Araç Kiralama kelimesi anahtar kelime iken bunun yanına eklenilen her anahtar kelime uzun kuyruklar oluşturur. Örneğin Marmaris Araç Kiralama Fiyatları ya da Marmaris En Ucuz Araç Kiralama yada Marmaris En Uygun Araç Kiralama gibi kelimeler üretildiğinde uzun kuyruklu kelimeler üretilmiş olur. Uzun kuyruklu kelimeler hem SEO’ya etkisi olduğu gibi hem de müşteri potansiyeline de sahiptir. Çünkü bu uzun kuyruklu kelimeler için yapılacak çalışmaların bir karşılığı vardır. Tüm bu verileri gerek Google ADS gerek diğer ara yazılımlar Moz, Semrush, Ahref vb. gibi bir sürü kaynaklar ile teyit ederek oluşturuyoruz.
İçerik Biçimlendirme ve İÇERİK İÇERİK İÇERİK
Tüm sunulan sayfa ve yazıların tamamında içerik özgün ve kaliteli içerik olmak zorundadır. Eğer çalıntı veya kısa bir metin ile açıklanmaya çalışıyorsa bir sayfa bunun değeri düşük olacaktır. Daha önceki senelerde rekabetin kısmen de olsa dünya çapında daha az olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle teknolojinin hızla büyümesi ve birçok kişinin internete çok kolay ulaşması ile birlikte büyük bir rekabet ortamı oluştur. Daha önceki tecrübelerimiz ile örneğin en az 300 kelimelik bir bilgilendirme yazısını SEO alanına tam uyumlu olarak yazdığımızda ve gerekli iç link dış link bağlantılarını bilgilendirici resmini eklediğimizde birinci sayfada çıkabiliyorduk. Günümüzde ise bu pek çok sektörde mümkün değil.
Artık günümüzde bilgilendirme ve tanıtım yazılarının minimum 500 kelime ve üzeri olması daha makul olarak belirlendi. Ancak tabi ki burada yazılan yazıların içeriklerinin bilgilendirici veya tanıtıcı veya eğitici olması büyük yer tutuyor.
Ayrıca Bazı SEO programları ve eklentileri de Yoast gibi mesela hala 300 kelime en az kelime sayısı olarak bildiriyor. Bu bilgi yanlış değildir, doğru da değildir. Bu bilgi hakkında yetersizdir demek daha doğru olacaktır.
BACKLINK – Geri Linkler
Anahtar kelimeler ile birlikte sitenize verilen başka siteler tarafından yönlendirmelere Backlink ya da Türkçe ifade ile geri linkler denilmektedir. Geri linkler sitenin adeta beslenmesi gibi önemli ve çok dikkat edilmesi gereken bir yer tutmaktadır. Linklerin ve URL değerlerinin kaliteli olması siteye yönlendirilen linklerin işe yaramasında 1 numaralı faktördür diyebiliriz. Sıkça karşılaştığımız yanlış stratejilerden birisi de, Domain değerinin hiç fena olmadığı ancak URL değerinin yerle bir olduğu yerlerden Backlink alınmasıdır. Bir başka problem ise linklerin alındığı sayfaların içerik ile alasınız olmasıdır. Daha da büyük problemlerden birisi sürekli yorum Backlink alımı yapılarak sitenin adeta boğulmasına sebep olmaktır. Profesyonel ve proje bazlı yapılmayan çalışmalarda bu ve bunun gibi bir çok problemlerle sıklıkla karşılaşılıyor ve karşılaşılacaktır. Profesyonel ekip ile çalışma yapılarak bir çok sorunları pas geçerek doğru bir başarıya ulaşabilirsiniz.
SEO: Temel Stratejiler
İlk arama motorları, belirli anahtar kelimeleri içeren sayfaları aramaktan daha fazlasını yapamadıkları için görece etkisizdi. Arama motorları zaman içinde gelişmiştir ve arama algoritmalarında yüzlerce faktörü kullanacak kadar karmaşıktır.
Arama Motoru Optimizasyonu veya kısaca SEO, başarıyla uygulandığında, kullanıcıları bir web sitesine çekmek için yüzlerce yöntem ve stratejinin bir kombinasyonunu kullanır. Aşağıdakileri içerir:
Bir sitenin amacına ilişkin anahtar kelimelerin veya yaygın olarak kullanılan ifadelerin kullanımı. Bir kullanıcı bir arama motoruna bir kelime öbeği yazdığında, arama motoru bu ifadeyi içeren siteleri tarar.
Tutarlı web sitesi güncellemeleri. Bir süredir yeni içerik üretmeyen siteler daha az alakalı olarak görülecektir. Bozuk bağlantılar veya benzer kusurlar, bir sitenin sıralamasını düşürür.
Bir web sitesinin temel kullanılabilirliğine ve tasarımına dikkat edilmelidir. Arama motorları, web sitesinin hiyerarşik yapısını ve gezinme kolaylığını, içerdiği bilgi ve içeriğin kalitesini dikkate alır. Anlaşılır, özlü ve kullanışlı bir dile sahip daha basit siteler, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alma eğilimindedir.
Başka web sitelerinin sizinkine bağlanmasını sağlamanın yollarını bulun (bağlantılar). Bir arama motoru, bunu sitenizin başkaları tarafından referans alınacak kadar değerli olduğunun bir göstergesi olarak görür. Size bağlanan site ne kadar yüksek sıralanırsa o kadar iyidir.
Bir görseldeki metin bir arama motorunun indekslenmiş sonuçlarına dahil edilmeyeceğinden, şirketinizin adını veya diğer önemli pazarlama materyallerini bir görselin parçası olarak göstermeyin.
SİTE İÇİ SEO – İÇ SEO NEDİR?
Kişisel Arama motoru optimizasyonu stratejisi iki farklı kategoriye ayrılabilir: İÇ SEO sayfa ve DIŞ SEO sayfa. Her ikisi de bir SEO kampanyasının başarısı için çok önemlidir, ancak tamamen farklı taraflardalar. Sayfa içi SEO, web sitenizin kontrolünüzdeki bölümlerini optimize etmeye odaklanırken, sayfa dışı SEO, içerik oluşturma ve diğer web sitelerinden geri bağlantı kazanma yoluyla alan adınızın otoritesini artırmaya odaklanır. İkisi arasındaki farkı daha iyi anlamak için, temel düzeyde, arama motoru algoritmalarının nasıl çalıştığını anlamalısınız . Konuları 2 ayrı şekilde ele alalım.
Web’deki diğer sitelere kıyasla sitenizi değerlendirirken arama motorlarının baktığı iki ana çerçeve vardır.
Sayfa içi SEO , sitenizin (veya sayfanızın) neyle ilgili olduğuna bakar!
Sayfa dışı SEO , sitenizin ne kadar yetkili ve popüler olduğuna bakar!
Basitçe söylemek gerekirse, sıraladığınız şey büyük ölçüde sayfa içi faktörlerle belirlenirken, arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda yer aldığınız büyük ölçüde sayfa dışı faktörlerle belirlenir.
Sayfa İçi SEO nedir?
Sayfa içi SEO (“site içi” SEO olarak da bilinir), web sitenizin arama motoru sıralamanızı etkileyen farklı bölümlerini optimize etme eylemidir. Web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında göründüğü yer, site erişilebilirliği, sayfa hızı, optimize edilmiş içerik, anahtar kelimeler, başlık etiketleri vb. Dahil olmak üzere bir dizi sıralama faktörü tarafından belirlenir. Bunlar üzerinde kontrol sahibi olduğunuz ve kendi web sitenizde değiştirebileceğiniz şeylerdir.
Sayfa İçi SEO Kontrol Listesi:
Başlık Etiketleri
Hedeflenen anahtar kelimelerinizi sitenizdeki her sayfanın başlık etiketine yerleştirin. Orada birçok iyi uygulamalar etkili bir başlık etiketi yazmaya gider.
Başlık etiketlerinizi 55-60 karakterle sınırlayın (boşluklar dahil)
Anahtar kelimeyi başlığın başlangıcına yaklaştırın (YALNIZCA doğal geliyorsa).
Anahtar kelimelerinizi doldurmayın.
Markayı bir boru çubuğuyla (|) ayırarak başlık etiketinin sonuna ekleyin.
Örnek: “ Marmaris SEO | Dn Kreatif”
Başlıklar (H1)
Başlıklar genellikle sayfadaki en büyük kelimelerdir ve bu nedenle arama motorları onlara diğer sayfa kopyanızdan biraz daha fazla ağırlık verir. Hedef anahtar kelimelerinizi her web sayfasının başlıklarına yerleştirmek iyi bir fikirdir, ancak sayfanızın harika içeriğini doğru şekilde yansıttığınızdan emin olun.
H1’lerinizin sayfa başına bir tane ile sınırlı olduğundan, diğer tüm başlıkların H2 veya H3 olduğundan emin olun
URL yapısı
Mümkünse anahtar kelimeleri URL’lerinize yerleştirin. Ancak, tüm mevcut URL’lerinizi , içinde anahtar kelimeler olacak şekilde değiştirmeyin. Eskilerini yenilerinize yönlendirmeyi planlamıyorsanız, eski URL’leri değiştirmemelisiniz . Bunu yapmadan önce bir profesyonele danışın.
Dizinlerinizi ve klasörlerinizi kullanıcılar için anlamlı olacak şekilde etiketleyin.
Anahtar kelimeleri URL’nizde birden fazla tekrar etmeyin. Anahtar kelimeler faydalıdır, ancak aşırıya kaçmak kullanıcı deneyimini etkiler.
Örnek: / en iyi çoraplar karşılaştırması en iyi çoraplar?
URL’leri olabildiğince kısa tutun
Resimler için alternatif metin
Herhangi bir içerik yönetim sistemi, web sitenizdeki tüm resimlere “alternatif metin” adı verilen bir şey eklemenize izin vermelidir. Bu metin ortalama bir ziyaretçi tarafından görülemez – alternatif metin aslında ekran okuyucu yazılımı tarafından İnternet kullanıcılarının resimlerinizin içeriğini anlamasına yardımcı olmak için kullanılır. Arama motorları görselleri benzer şekilde tarar, bu nedenle görseli doğru bir şekilde açıklarken bazı alakalı anahtar kelimeler eklemek, arama motorlarının sayfanızın içeriğini anlamasına yardımcı olur.
Her görüntü için bir alt özniteliği yazmak, web sitenizin WCAG (Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri) ile uyumlu olmasını sağlar. Alternatif metin yazarken aşağıdakileri aklınızda bulundurun:
Resmi 8-10 kelimeyle iyice tanımlayın
Hedeflenen anahtar kelimenizi kulağa en doğal gelen yere ekleyin.
Uygunsa, bir coğrafi konum belirleyici ekleyin (ör. Marmaris)
Hızlı yükleme sayfaları veya sayfa yükleme hızı
Google, en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için kullanıcılarının aradıklarını olabildiğince çabuk bulmalarına yardımcı olmak ister. Bu nedenle, sayfalarınızı daha hızlı yüklenecek şekilde optimize etmek, sitenizin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.
Google, sitenizi hem mobil hem de masaüstünde analiz edecek PageSpeed Insights adlı bir araca sahiptir. Bu aracı kullanır ve ardından sayfa hızını optimize etmek için ipuçları önerir. Sitenizi tıkayan ve sayfa yükleme sürenizi yavaşlatan her şeyi ortadan kaldırmak için birkaç hızlı düzeltme de vardır. Dikkate alınması gereken temel site hızı faktörleri:
HTTP isteklerini en aza indirme
Sunucu yanıt süresinin <200 ms olduğundan emin olmak
Tarayıcı önbelleğini en az bir hafta veya daha uzun olacak şekilde ayarlama
Gzip sıkıştırmasını etkinleştirme
100 kb’nin (.jpg, .png, .gif) altında resim boyutlarına sahip olmak
Tüm CSS’yi harici bir stil sayfasına yerleştirme
Tüm JS, CSS ve HTML’yi küçültmek
Ekranın üst kısmındaki içerik yüklemeye öncelik verme
Mobil Uyumluluk
Son yıllarda Google, mobil sayfa yükleme hızına temel bir sıralama ölçütü olarak öncelik verdi.
Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını nasıl anlarsınız? Sitenin URL’sini Mobil Page Tester yazarak sorgulayabilirsiniz ve Google size web sitesinin mevcut algoritmasına dayalı olarak ne kadar kolay olduğunu söyleyecektir.
Mobil sayfa yüklemesinin ötesinde, web sitesi tasarımının mobil kullanıcı deneyimini de hesaba katması gerekir. Mobil cihazlar için web sitesi düzenini kontrol etmenin ve optimize etmenin bir yolu , web sitenizin sahip olabileceği sorunları tanımlayan bir Mobil Kullanılabilirlik Raporu oluşturmaktır .
Sayfa içeriği
Sayfalarınızdaki içeriğin insanlar için yararlı olması gerekir. Sayfanızı bulamayacak kadar özel bir şey ararlarsa, aradıklarını bulabilmeleri gerekir. Okunması kolay olmalı ve son kullanıcıya değer katmalıdır. Google’ın, içeriğinizin yararlı olup olmadığını ölçmek için çeşitli yolları vardır.
En az 500 kelimelik bir metin yazmayı hedefleyin. Bir sayfada kaç kelime olması gerektiğine dair kesin bir formül olmasa da, Google, bir sayfada hedeflenen anahtar kelimelerinizi çevreleyen çok sayıda harika içerik bulunduğunda tercih ediyor gibi görünüyor.
Kopya her sayfa için benzersiz olmalı, sitenizdeki diğer sayfalardan kopyalanmamalı ve ziyaretçilerinizin arama sorgularını doğrudan ele almalıdır.
Anahtar kelimeyi başlığın başlangıcına yaklaştırın, ancak YALNIZCA doğal geliyorsa
İç Bağlantı
Web sitenizdeki diğer sayfalara dahili olarak bağlanmak ziyaretçiler için yararlıdır ve arama motorları için de yararlıdır. Kullanıcılar aradıklarını rahatça bulabilecekleri hızlı linkler ile istediğine nasıl kolay ulaşabiliyor ise Google bunun farkında!
Dahili bağlantılar eklerken, ilgili bağlantı metnine sahip olduğunuzdan emin olun. Bağlantı metni, köprüdeki tıklanabilir metindir (genellikle mavi yazı tipi rengiyle ve altı çizili olarak gösterilir). Bağlantı metninizi optimize etmek için, seçili kelime veya kelime öbeğinin bağlantı kurduğunuz sayfayla alakalı olduğundan emin olun.
Sayfa içi SEO, sitenizin hem potansiyel müşteriler hem de arama motoru robotları tarafından okunabilmesini sağlar. İyi bir sayfa içi SEO ile arama motorları web sayfalarınızı kolayca dizine ekleyebilir, sitenizin neyle ilgili olduğunu anlayabilir ve web sitenizin yapısında ve içeriğinde kolayca gezinebilir ve böylece sitenizi buna göre sıralayabilir. En iyi uygulama olarak, sayfa içeriğinizin 1-3 alakalı dahili bağlantı içerdiğinden emin olun.
Şema İşaretlemesi
Yapılandırılmış verilerin eklenmesi, Google’ın bir sayfanın içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olur. Google ayrıca, başlangıç derecelendirmeli bir tarif veya bir resim karuseli (döngüsü) ile adım adım talimatlar gibi SERP’lerde “zengin sonuçları” görüntülemek için belirli yapılandırılmış veri türlerini kullanır. Bu zengin sonuçlar genellikle SERP’lerin üstünde veya yakınında görünür ve genellikle normal organik listelerden daha yüksek tıklama oranlarına sahiptir.
Google, yapılandırılmış verileri schema.org sözlüğünü kullanmak için tercih eder ve JSON-LD biçiminin kullanılmasını önerir. Ayrıca, kodunuzu kontrol etmek için kullanışlı bir Zengin Sonuçlar Testi aracı sağlarlar. Web sitenize yapılandırılmış veri eklemenin çeşitli yolları (Eklentiler, Google Etiket Yöneticisi vb.) Olsa da, kod yazmak konusunda rahat değilseniz, her zaman bir profesyonelin dahil olması en iyisidir.
Yapılandırılmış Veriler Nasıl Çalışır?
Google Arama, bir sayfanın içeriğini anlamak için çok çalışır. Sayfaya yapılandırılmış veriler ekleyerek bir sayfanın anlamı hakkında Google’a açık ipuçları sağlayarak bize yardımcı olabilirsiniz. Yapılandırılmış veriler, bir sayfa hakkında bilgi sağlamak ve sayfa içeriğini sınıflandırmak için standart bir formattır; örneğin, bir yemek tarifi sayfasında, malzemeler nelerdir, pişirme süresi ve sıcaklığı, kaloriler vb.
Google, web’de bulduğu yapılandırılmış verileri sayfanın içeriğini anlamak ve genel olarak web ve dünya hakkında bilgi toplamak için kullanır. Örneğin, burada bir tarif sayfasında görünebilecek, tarifin başlığını, tarifin yazarını ve diğer ayrıntıları açıklayan bir JSON-LD yapılandırılmış veri snippet’i verilmiştir:
Google Arama, özel arama sonucu özelliklerini ve geliştirmelerini etkinleştirmek için yapılandırılmış verileri de kullanır. Örneğin, geçerli yapılandırılmış verilere sahip bir tarif sayfası, hem resim hem yıldızlandırma hem de tüm arama sonuçlarının en üzerinde görünür.
Sosyal Medya Paylaşımları
İçeriğinizin sosyal medyada paylaşılması, Google’a insanların içeriğinizi alakalı, yararlı ve itibarlı bulduğunu söyler. Sitenizdeki her sayfa paylaşılmaya değer değildir, ancak aşağıdaki ipuçlarını içeren sayfaları optimize edebilirsiniz:
Açık Grafik etiketlerinin ve Twitter Kartlarının kurulu olduğundan emin olun
Her gönderi için “bu alıntıyı tweetle” bağlantıları veya sosyal paylaşım düğmeleriyle işinizi kolaylaştırın
Temel Web Kullanıcı Deneyimleri
Kullanıcı deneyimi, bir web sitesinin uzun vadeli başarısının anahtarıdır. Google, 2020 baharında, tüm kullanıcıların web deneyimleri için “kritik” olarak gördükleri ortak bir sinyal kümesi olan Temel Web Vitals’ı açıkladı.
Bu sinyallerin amacı, sayfa görsel kararlılığı ve yükleme süresinden etkileşimli deneyimlere kadar bir web sitesiyle ilgili kullanıcı deneyimini ölçmektir.
Seo Optimizasyonu nedir ?
En Büyük İçerikli Boyama (LCP) – algılanan sayfa yükleme hızını ölçer ve sayfa içeriğinin çoğunun indirildiği noktayı işaretler.
İlk Giriş Gecikmesi – bir kullanıcının bir sayfayla ilk etkileşimine ilişkin kullanıcı deneyimini ölçer.
Kümülatif Mizanpaj Kaydırma – görünür sayfa içeriğindeki mizanpaj kayması miktarını ölçer ve bir sayfanın görsel kararlılığını ölçer. Genellikle boyutları olmayan resimler, dinamik olarak enjekte edilmiş içerik, FOIT / FOUT’a neden olan web fontları ve boyutsuz eklenen diğer yerleştirmelerden kaynaklanır.
LCP puanınızı kontrol etmek için, Google PageSpeed Insights’a erişin ve çalışmakta olabilecek gereksiz üçüncü taraf komut dosyalarını kaldırarak, web barındırıcınızı yükselterek, “geç yükleme” yi etkinleştirerek sayfanızın yalnızca kullanıcılar olarak yüklenmesi için sayfanızın 2,5 saniye içinde LCP’ye ulaştığından emin olun sayfayı aşağı kaydırın ve sayfayı yavaşlatan büyük sayfa öğelerini kaldırın.
Kümülatif düzen değiştirmeyi optimize etmenin en basit yollarından biri, her yeni site öğesine yükseklik ve genişlik boyutları eklemektir. Ayrıca, bir sayfadaki mevcut içeriğin üzerine yeni içerik eklemekten kaçının (kullanıcı etkileşimine yanıt vermedikçe).
Sayfa Deneyimi
Google, olumlu kullanıcı deneyimleri olan web sitelerine öncelik veren yeni bir sıralama sinyali (muhtemelen 2021’de çıkacak) üzerinde çalışıyor.
‘Sayfa deneyimi sinyali’ Temel Web Vitals’in yanı sıra mobil uyumluluk, güvenli gezinme, HTTPS güvenliği ve izinsiz geçiş reklamı yönergelerinden oluşacaktır.
Google’a göre , “Bu faktörler için optimize etmek, web’i tüm web tarayıcılarında ve yüzeylerde kullanıcılar için daha keyifli hale getiriyor ve sitelerin mobil cihazlarda kullanıcı beklentilerine doğru gelişmesine yardımcı oluyor. Kullanıcılar daha fazla katılım gösterdikçe ve daha az anlaşmazlıkla işlem yapabildikçe bunun web’de iş başarısına katkıda bulunacağına inanıyoruz.”
Sayfa Dışı Seo Optimizasyonu nedir?
Sayfa dışı SEO, diğer web sitelerinden bağlantı alma eylemi yoluyla etki alanınızın otoritesini artırmaya odaklanır.
Otoritenin nasıl çalıştığına dair iyi bir benzetme şudur. İçinde lastik ördek bulunan bir küvetiniz varsa (ördekler sizin sayfalarınızdır) ve küveti suyla (bağlantılar) doldurmaya başlarsanız, ördek yavrularınızın hepsi yukarı çıkacaktır.
Wikipedia gibi bir sitenin güneşin altındaki hemen hemen her şeyi sıralaması budur. Küvetinde o kadar çok su var ki, içine başka bir lastik ördek atarsanız, başka hiçbir çaba harcamadan tepeye çıkacaktır.