22 NİSAN- 28 NİSAN 2024 Haftalık Bülteni
Merhaba. DN Kreatif Dijital Reklam Ajansımızın ekiplerince özenle hazırlanan “Dijital Haber Bültenine” hoş geldiniz!
Her hafta Pazartesi günü yenilenecek olan ve gelişen son dakika dijital dünya haberlerine yer vereceğimiz köşemizdeki bilgileri hem bloğumuzda hem de Youtube kanalımız üzerinden tüketebilirsiniz.
Keyifli okumalar
Her Pazartesi sabah 10:00 ‘da haftalık sosyal medya gelişmeleri – posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun.
BÜLTEN
GOOGLE, YAPAY ZEKALI ANDROİD İÇİN HAREKETE GEÇTİ!
Google, şirketin yapay zeka çalışmalarını hızlandırmak amacıyla ekiplerinde büyük bir yapılanmaya gitti. Şirket CEO’su Sundar Pichai, Google’ın yazılım ve donanım ekiplerini “Platformlar ve Cihazlar” adlı yeni bir bölümde birleştirdi. Ayrıca Android çalışmalarının da bu takıma dahil edildiği belirtildi.
Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor
Platformlar ve Cihazlar birimi, daha önce Google’ın donanım çalışmalarından sorumlu olan Rick Osterloh tarafından yönetilecek. Yeniden yapılanmanın temel amaçlarından biri; Android, Chrome, Pixel gibi teknolojiler üzerinde çalışan ekipleri birleştirmek.
Bu kapsamda Google, yapay zekayı kendi ürünlerine daha iyi entegre etmek istiyor. Osterloh, yapay zeka modelleri üzerinde bağımsız olarak çalışan grupların ilerlemeyi yavaşlattığını dile getirdi. Tek bir liderin tüm yapay zeka operasyonlarını denetlemesinin doğru olacağını aktardı.
Uzun süredir Android ve Chrome’un başında olan Hiroshi Lockheimer, geçişi kolaylaştırmak için Google’da yeni sorumluluklar üstlenecek. Ancak Lockheimer, Osterloh ile güç gösterisine girmeyeceğini söyleyerek iki yıldır bu yapılanma üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Google ayrıca Android’li cihazlar üreten ortaklarını desteklemeye devam edeceğini dile getirdi. Bu kapsamda kendi yapay zeka ve makine öğrenimi gelişmelerini, Platformlar ve Cihazlar biriminde daha hızlı şekilde test edebileceğini aktardı. Amazon, Apple, Microsoft gibi rakiplerin yapay zekayı kendi ürünlerine entegre etmek için yoğun çaba sarf ettiğini biliyoruz. Google da bu konuda hızlı hareket ederek, Android’den Chrome’a kadar farklı ürünlerine yapay zeka getirmek istiyor.
ZUCKERBERG ŞİMDİ DE CHATGBT’YE KAFA TUTUYOR META AI ÇIKTI!
Meta, yapay zeka asistanı Meta AI için büyük bir güncelleme sundu. Şirketin yapay zeka modeli Llama 3 ile güncellenen Meta AI, artık çok daha fazla ülkede kullanılabilecek. Ayrıca Instagram, Facebook gibi sosyal medya plaformlarına adapte olacak.
Llama 3 tabanlı Meta AI resmen tanıtıldı
Meta, sohbet botunu yeni doğal dil modeli Llama 3 ile geliştirdiğini ifade etti. Bu kapsamda Meta AI’ın birçok ülkede Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp’ın arama yolu aracılığıyla erişilebilir hale geldiğini dile getirdi. Şirket bir süredir sohbet botunu Instagram’ın arama çubuğuna yerleştirmek için testler yürütüyordu. Llama 3 güncellemesiyle birlikte şirketin sosyal medya platformlarının tamamında Meta AI’ı kullanmak mümkün olacak. Şirket ayrıca “meta.ai” üzerinden sohbet botu özelliği sunacak.
Llama 3 güncellemesiyle birlikte tanıtılan bazı özellikler dikkat çekiyor. Örneğin, Meta AI artık kullanıcı sorgularına Google ve Bing destekli arama sonuçları gösterecek. Görüntü oluşturma süresi de oldukça kısaldı. Meta AI aynı zamanda görüntüleri gerçek zamanlı olarak GIF’e dönüştürebiliyor.
Şirketin yeni hedefi, Meta AI’ı platformlarına entegre etmek. Ayrıca sohbet botunun Meta Quest VR gözlüklerinde de erişime açılması bekleniyor. Meta AI birçok ülkede sunulmuş olsa da, henüz Türkiye’de kullanıma açılmadı. Ancak şirket, büyük lansman öncesinde kullanıcı geri bildirimlerinden yapay zekasını geliştirmeyi hedefliyor
AMD,RYZEN PRO 8040 VE 8000 SERİSİNİ TANITTI YAPAY ZEKA TAKVİYESİ!
AMD, daha önce Ryzen 8040 serisi mobil işlemcilerle yapay zeka işlevleri için büyük bir performans iyileştirme imkanı sundu. Şimdi ise aynı işlemcilerin Pro versiyonları ile karşımızda. Aynı zamanda AMD masaüstü için de yeni 8000 serisi Pro işlemcileri tanıttı. İşte yapay zeka entegrasyonu ile karşımıza çıkan yeni AMD Pro 8000 ve 8040 serisi işlemciler.
AMD Ryzen Pro serisi 8000 ve 8040 ile yapay zekaya kavuştu
Intel ile sürdürdüğü rekabette yapay zeka ile ön plana çıkmaya çalışan AMD, yapay zeka trendini gerisinde kalmadı. Bu anlamda daha önce yapay zeka işlemleri 16 çekirdekli NPU birimi ile karşımıza çıkan AMD, bu işlemcileri Pro versiyona da taşıdı. ş bilgisayarları için sunulan bu yeni işlemciler, önceki nesillere göre çok daha fazla yapay zeka işlem gücü sunuyor. Bu anlamda Zen 4 mimarisi ile gelen yeni işlemciler ayrıca yapay zeka desteği için 16 ve 12 çekirdekli bir NPU birimine sahip. Bu NPU birimleri 12 ve 16 TOPS arasında yapay zeka işlem gücüne sahip. AMD, Ryzen 8000 ve 8040 serisi Pro işlemcilerde profesyonel kullanıcılar için bazı önemli özellikler de sunuyor.
AMD, Windows 11 PC’ler için entegre Microsoft Pluton güvenlik işlemcisine sahip. Bu da kullanıcıları her alanda daha fazla kişisel bilgileri korumasını sağlayan donanımsal bir koruma da sağlıyor.
AMD, 2024’ün sonuna kadar 150’den fazla yapay zeka destekli ISV’nin Ryzen AI deneyimlerini etin hale getirmeyi planlıyor. ISV yani bağımsız yazılımcıların AMD Ryzen AI üzerinde geliştirdikleri özel yazılımlar anlamına geliyor. Bu da kullanıcıların AMD’ye özel yapay zeka yazılımlarını deneyimlemesini sağlayacak.
AMD, güvenlik açısından Microsoft Pluton dışında da Pro işlemciler için yazılımsal anlamda da çok katmanlı bir güvenlik inşa ediyor. Buna göre profesyonel kullanıcılar karmaşık saldırılara karşı da korunmuş olacak.